nieuws

Training 'Frezen'

Training 'Frezen'

10 december 2020

Sinds maart 2020 is er een CNC gestuurde bovenfrees op de markt, de Shaper. In SketchUp gemaakte tekeningen kunnen in de Shaper geladen worden en door een lijn op de display te volgen wordt de vorm gefreesd. In de nieuwe training 'Frezen' kan ervaring met dit apparaat opgedaan worden.

De Shaper is pas sinds maart 2020 in Europa. Het is een combinatie van CNC technieken met het frezen met de bovenfrees. De tekeningen gemaakt in SketchUp kunnen eenvoudig doorgestuurd worden naar dit apparaat. Via een display beweeg je de frees met de hand over het materiaal.

Op de manier van het populaire Discovery programma “How is made” laat onderstaande film in 3 minuten zien hoe de plantentafel© gemaakt wordt met de Shaper CNC bovenfrees en ander elektisch freesgereedschap.

Op bijscholingvmbo is een nieuwe gesubsidieerde training beschikbaar 'Frezen met hand- en CNC gestuurde bovenfrees'. De training geeft een compleet beeld van de diverse handfreestechnieken: naast het frezen met de Shaper komt het frezen met domino en kantenfrees aan bod.