nieuws

Microsoft code event voor vmbo meisjes

Microsoft code event voor vmbo meisjes

14 juni 2022

In het najaar organiseert VHTO* in samenwerking met Microsoft code events voor meisjes op vmbo-scholen. Scholen kunnen kosteloos aan deze code events deelnemen. Het doel is stereotype ideeën over werken in techniek en IT actief te doorbreken.

De focus voor dit event ligt op Noord-Holland, maar ook voor andere regio’s kan dit event interessant zijn.

Waarom meedoen aan een code event?

  • Werken aan programmeervaardigheden. Programmeervaardigheden zijn essentiële vaardigheden voor de toekomst. Tijdens het code event wordt gewerkt aan digitale vaardigheden van meisjes en maken ze kennis met programmeren. 
  • Verbeteren beroepsbeeld over techniek en IT onder meisjes. Vroeg in het leven van meisjes past een baan in techniek of IT niet meer bij het toekomstbeeld. Dat is zonde, want daardoor krijgen ze minder kansen om hun interesse in deze banen te ontdekken.
  • Doorbreken van stereotiepe beelden. Het geven van goede voorbeelden tegenover het stereotype beeld en de ontmoeting met rolmodellen kunnen de interesse en het keuzegedrag van meisjes positief beïnvloeden.

Praktische informatie

  • Het code event wordt door VHTO* georganiseerd, met financiering van Microsoft. Een trainer van VHTO geeft de les. Het vergt dus géén voorbereiding van een docent.
  • Aan het code event doen enkel meisjes mee. Gemiddeld stromen er per jaar 4% meisjes in bij technische mbo-opleidingen. Dit percentage is zo laag, omdat veel meisjes op vroege leeftijd leren dat techniek / IT niet bij ze past. Om deze scheefgroei proberen recht te trekken zijn deze code events gericht op enkel meisjes.
  • De training duurt 2 uur en zal plaatsvinden in september, oktober of november van dit jaar.
  • Het code event is voor deelnemende scholen kosteloos.

Organiseert u een beroepskeuze of techniekweek of past het ergens anders in het voorlichtingsprogramma van de school? Dan kan dit kosteloze event een mooie aanvulling zijn. Neem voor meer informatie, onder andere over de mogelijkheden in uw regio, contact op met VHTO.

* VHTO is een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor gelijke kansen van meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT.