weetjes

Slimmeriken kiezen techniek

Slimmeriken kiezen voor techniek

De arbeidsmarkt is gunstig voor jongeren en de toekomst ziet er rooskleurig uit. Toch krijgt niet iedere afgestudeerde automatisch een baan. Vooral jongeren met een veelgevraagd diploma op zak hebben een streepje voor. Het niveau van de gevolgde opleiding is daarbij veel minder belangrijk dan de gevolgde studierichting.

Dat zegt Frank Cörvers van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Tot 2010 geeft hij de arbeidsmarkt een rapportcijfer van 7,5 voor jongeren.

Een belangrijk verschil met de afgelopen jaren is dat sollicitanten met een wo- of hbo-opleiding niet per definitie beter af zijn dan werkzoekenden met een minder hoge studie. Dat hangt er maar helemaal vanaf welke opleiding is genoten.

Cörvers voorziet bijvoorbeeld dat het volgen van een zorgopleiding een goede troefkaart is bij het solliciteren. Een technische opleiding biedt echter nog meer kans op werk. De komende tijd gaan veel technisch geschoolde werknemers met pensioen. Werkgevers in deze branche nemen dan ook graag jonge werkzoekenden aan.