kiezen voor vmbo BWI

mogelijkheden na het vmbo

Iedereen die van het vmbo komt, kan naar het mbo. Heb je de basisberoepsgerichte leerweg (BB) gevolgd? Dan stroom je in op mbo niveau 2. Met de andere leerwegen kun je naar niveau 2, 3 of 4.

Op welk niveau je mag instromen wordt door het mbo bepaald. Dat gaat op ongeveer dezelfde manier als de overgang van basisschool naar vmbo. Met de gemengde (GL) of theoretische leerweg (TL) kun je naar de havo. Landelijk gaat rond de 20% van de leerlingen GL/ TL naar de havo. 

Je leert het . . pag 6 schema

Je bent verplicht tot je 17e verjaardag te leren. Heb je dan nog geen mbo niveau 2 diploma, havo of vwo? Dan moet je doorleren tot je 18e verjaardag.

Op het mbo kun je kiezen of je veel op school wilt zitten of veel wilt werken bij een leerbedrijf. Je kunt kiezen uit:

  • 5 dagen naar school en stage (BOL variant)
  • 1 dag naar school en 4 dagen werken. In de sector Bouwen, Wonen en Interieur begin je dan meteen met geld verdienen (BBL variant)

Toelatingseisen

Download hier de toelatingseisen voor de verschillende niveaus op het mbo met je vmbo diploma. Heb je nog vragen neem dan contact op met de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB).

Na het mbo

In de sector Bouwen, Wonen en Interieur is veel vergrijzing. Er is grote behoefte aan jonge, enthousiaste jongens en meiden. Daarom kun je snel aan het werk. En . . . de salarissen en arbeidsomstandigheden zijn goed.

Op kantoor of de bouwplaats

Vaak wordt gedacht dat je in deze sector altijd vieze handen krijgt. Niet nodig! Bij veel banen werk je op kantoor of de bouwplaats achter een computer. Ook kun je bijvoorbeeld timmeren binnen in een timmerfabriek of met moderne machines aan de slag. Er zijn veel leuke beroepen, ook voor meiden. Of je nou creatief bent (meubelontwerper, stoffeerder, 3D-tekenaar), een organisatietalent (projectleider, werkvoorbereider), of goed met mensen kunt omgaan (interieuradviseur, kopersbegeleider).