kiezen voor vmbo BWI

profiel BWI (Bouwen, Wonen en Interieur)

Hieronder lees je meer over het profiel Bouwen, Wonen en Interieur op het vmbo. Wil je eerst meer informatie over het vmbo in het algemeen? Kijk dan bij de andere buttons hiernaast.

Bouwen, Wonen en Interieur (BWI) is een van de profielen (richtingen) die op het vmbo kunt volgen. Ongeveer 170 vmbo scholen in Nederland bieden het profiel BWI aan. Er zijn ook scholen die alleen een deel van dit profiel aanbieden. Wil je zeker weten dat ze het hele profiel aanbieden, vraag dan of het profiel BWI op het diploma staat.

 Binnen Bouwen, Wonen en Interieur zijn veel mogelijkheden, zoals:

  • Infra
  • Metselen
  • Meubelmaken & Interieurbouw
  • Timmeren in een timmerfabriek
  • Schilderen
  • Timmeren op een bouwplaats
  • Sign
  • Interieurontwerp

Meer over verschillende mogelijkheden lees je onder de button BWI in en na leerjaar 3 en 4.

Een profiel bestaat voor de helft uit vier verplichte onderdelen (profielvakken). Zo ook bij BWI. Daarmee maak je kennis met vele mogelijkheden voor beroepen die je later met je diploma kunt gaan doen. De verplichte onderdelen zijn:

  1. Bouwproces en bouwvoorbereiding
  2. Bouwen vanaf de fundering
  3. Hout- en meubelverbindingen
  4. Design en decoratie

Verder kies je vier keuzevakken. Zo kun je je kennis verbreden of verdiepen. Bij verbreden weet je van alles wel wat en bij verdiepen andersom. Iets ertussen mag ook, dus een beetje verbreden en een beetje verdiepen.

Leerlingen met de leerweg BB of KB krijgen per week ongeveer 12 uur per week les in het profiel. In die lessen wordt theorie, tekenen en praktijk gecombineerd. Je leert dus bijvoorbeeld de theorie over een verbinding, tekent de verbinding op de computer en gaat die daarna maken. 

Daarnaast krijg je Nederlands, Engels, Maatschappijleer 1, Kunstvakken 1, Lichamelijke Opvoeding 1, Wiskunde en Natuur- en scheikunde 1. De cijfers in het derde leerjaar kunnen al meetellen voor je schoolexamen.

De opleiding in het derde en vierde leerjaar op het vmbo vormt eigenlijk een geheel.

 

Je leert het . . pag 10 schema