bwi op en na het vmbo

Bouw en Infra

Onder de filmpjes vind je meer informatie over de beroepen

Infra

Bij Infra werk je aan verbindingen. Boven, maar ook onder de grond. Leidingen opsporen en verleggen, hoogteverschillen meten of kolken stellen en aansluiten. Als het klaar is, zie je er niets meer van. Maar zonder een verbinding geen water, gas of internet. Of maak de omgeving mooier door het aanleggen van bestrating, graszoden of een tuinpad.

Metselen

Wil je brede kennis hebben van metselen? En zelfstandig kunnen werken? Dan is deze opleiding voor jou. Je leert om te gaan met bakstenen, gasbeton en kalkzandsteen. En uiteraard komen metselen, lijmen, voegen en het stellen en isoleren van muren voorbij.

Na deze opleiding kun je werken in de nieuwbouw of in de restauratie van oude panden. Wil je verder, leer dan door voor beroepen als uitvoerder, aannemer of docent.

Timmeren

Je leert timmerwerkzaamheden die nodig zijn om een gebouw neer te zetten. Ontwerpen en maken van kozijnen, ramen, deuren, balklagen, daken, vloeren en funderingen. Maar ook het voorbereiden en afwerken van een gebouw. Denk daarbij aan bekistingen, aftimmeringen en het bewerken van hout. Volg je de kaderberoepsgerichte leerweg? Dan leer je ook computertekenen, plannen maken en aansturen van anderen.

Brochure 'Je toekomst in Bouw en Infra'

Bouwend Nederland heeft een folder over toekomstmogelijkheden in de bouw en infra gemaakt met bekende en minder bekende beroepen. Wil je er nog meer over weten? Kijk dan ook eens op jegaathetmaken.nl.


Beroepen in de sector Infra, Metselen en Timmeren

Betonboorder
Betonstaalverwerker
Calculator
Coördinator KAM
Dakdekker Bitumen
Dakdekker Pannen
Kopersbegeleider
Landmeetkundige
Machinist Grondverzet
Machinist Hijswerk
Machinist Wegenbouw
Metselaar
Middenkader Restauratie
Natuursteenbewerker
Ontwerper/constructeur infra
Steigerbouwer
Straatmaker
Tegelzetter
Tekenaar en architect
Timmerman
Uitvoerder
Vakman grond, water, wegen
Voeger, gevelbehandelaar
Waterbouwer
Werkvoorbereider filmpje 1
Werkvoorbereider filmpje 2
Andere beroepen in deze sector zijn bijvoorbeeld: bestekschrijver, betonreperateur, betontimmerman, monteur in de infratechniek, opzichter, commercieel medewerker of verkeer- en stedebouwkunidge.