bwi op en na het vmbo

Meubel, Interieur en Werkplaatstimmeren

Meubelmaken & Interieurbouw is op een hele fijne manier werken met hout.  Men noemt dit ook wel fijnhoutbewerking. Je gaat echt aan de slag met hout. Schetsen, tekenen, en maken van meubels en wand- of plafondbetimmeringen. Ook het ontwerpen en maken van het interieur van luxe schepen, winkels of misschien je eigen huis of slaapkamer valt hieronder.

Meubelindustrie en (scheeps)interieurbouw

Meubels en interieurs vind je overal. De meubelbranche maakt kasten, stoelen, bedden, bureaus en nog veel meer. Unieke producten, maar ook serie geproduceerde exemplaren. Het maken van een balie of bar is weer een hele andere tak van sport. Interieurbouwbedrijven zorgen voor compleet meubilair voor bijvoorbeeld cafés, kantoorpanden of winkels. Op een scheepswerf wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Er worden betimmeringen en meubels gemaakt voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Altijd is creativiteit en vakwerk belangrijk. Meubels en interieuronderdelen worden niet zomaar in elkaar gezet. Daar is gevoel voor materiaal en vormgeving voor nodig.

Meubelmakerworden logo bannerMeer informatie over de meubel- en interieurbouw, zoals beroepen, opleidingen, een leerwerkbaan en ervaringen van leerlingen vindt je op meubelmakerworden.nl.

ECM filmpje Passie Marloes ECM filmpje Passie Nikki ECM filmpje Passie Thomas
Verhaal van Marloes Verhaal van Nikki Verhaal van Thomas

De meeste van onderstaande beroepen zijn ook mogelijk in de interieurbouw voor luxe schepen.

Assistent houtbranche
Meubelmaker / Interieurbouwer
Interieurbouwer / ondernemer
(Allround) Machinaal houtbewerker
Allround scheepsinterieurbouwer
Meewerkend leidinggevende
Ontwerpend meubelmaker
Werkvoorbereider meubel

Timmerindustrie, Houthandel en Parketbranche

Timmerindustrie. Bij de bouw van een huis komen veel houten onderdelen voor. Denk aan deuren, kozijn en trappen. De meeste onderdelen worden niet buiten op de bouwplaats in elkaar gezet maar in een timmerfabriek. Je werkt met veel verschillende machines, waaronder computergestuurde. Je zorgt voor maatwerk. Er zijn timmerfabrieken die de houten onderdelen ook schilderen en spuiten en zelfs buiten op de bouwplaats gaan plaatsen.

Houthandel. In een houthandel wordt hout bewerkt en verhandeld. Grote partijen verschillende soorten hout, van tropisch hardhout tot naaldhout. De houthandel koopt hout en plaatmateriaal in en bewerkt het indien nodig voor klanten in de bouw, de timmerindustrie, de meubelindustrie, (scheeps)interieurbouwbedrijven en particulieren.

Parketbranche. Een parketspeciaalzaak levert verschillende soorten vloeren; traditioneel parket, massief houten vloerdelen, maar ook vloeren van laminaat, lamel en kurk. In een showroom geeft een verkoper advies over de verschillende soorten, mogelijkheden en prijzen. Als de klant een keuze heeft gemaakt en de bestelling heeft geplaatst, wordt een afspraak gemaakt voor het leggen van de vloer. Een parketspeciaalzaak is in het algemeen een klein bedrijf.

Assistent houtbranche
(Allround) Montagemedewerker
(Allround) Machinaal houtbewerker
(Allround) Parketteur
Meewerkend leidinggevende
Andere beroepen in deze sector zijn bijvoorbeeld: Houtskeletbouwer, Logistiek medewerker of Commercieel technisch medewerker.

Meubelstofferen

In een meubelstoffeerderij worden nieuwe en gebruikte meubels bekleed, van klassiek tot modern. Het is creatief en soms uniek vakwerk. Zo worden gebruikte, oude stoelen weer als nieuw gemaakt of nieuwe, design meubelen gecreëerd.

Meubelstoffeerder (filmpje Latoya) Woningstoffeerder
Meubelstoffeerder (filmpje Jesper)