bwi op en na het vmbo

Meubel & Interieurbouw, Meubelstofferen

Meubelmaken & Interieurbouw is op een hele fijne manier werken met hout.  Men noemt dit ook wel fijnhoutbewerking. Je gaat echt aan de slag met hout. Schetsen, tekenen, en maken van meubels en wand- of plafondbetimmeringen. Ook het ontwerpen en maken van het interieur van luxe schepen, winkels of misschien je eigen huis of slaapkamer valt hieronder.

Meubel en (scheeps)interieurbouw

Meubelmakerworden logoMeubels en interieurs vind je overal. De meubelbranche maakt kasten, stoelen, bedden, bureaus en nog veel meer. Unieke producten, maar ook serie geproduceerde exemplaren. Het maken van een balie of bar is weer een hele andere tak van sport. Interieurbouwbedrijven zorgen voor compleet meubilair voor bijvoorbeeld cafés, kantoorpanden of winkels. Op een scheepswerf wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Er worden betimmeringen en meubels gemaakt voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Altijd is creativiteit en vakwerk belangrijk. Meubels en interieuronderdelen worden niet zomaar in elkaar gezet. Daar is gevoel voor materiaal en vormgeving voor nodig.

Meer informatie over de meubel- en interieurbouw, zoals beroepen, opleidingen, een leerwerkbaan en ervaringen van leerlingen vindt je op meubelmakerworden.nl.

ECM filmpje Sem Peelen

Sem Peelen gaat op onderzoek uit binnen een interieurbouw bedrijf, want hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

ECM filmpje Passie Marloes ECM filmpje Passie Nikki ECM filmpje Passie Thomas
"Marloes vindt vooral het werken met CNC machines erg leuk" "Nikki wil gewoon graag een eigen meubellijn" "Thomas doet de opleiding creatief vakman, wat is zijn droom?"

Interieurbouw

De meeste van onderstaande beroepen zijn ook mogelijk in de interieurbouw voor luxe schepen.

Niels is interieurbouwer, maar wat doe je dan precies?
Gijs is technisch leidinggevende bij een interieurbouw bedrijf, benieuwd wat hij doet?
Jessica wil een eigen bedrijf. Ze volgt daarom de opleiding “ondernemend meubelmaker/interieurbouwer” en vertelt je er graag over.
Stef is werkvoorbereider bij een grote scheeps-interieurbouwer, wat houdt werkvoorbereider eigenlijk in?

Meubelstofferen

In een meubelstoffeerderij worden nieuwe en gebruikte meubels bekleed, van klassiek tot modern. Het is creatief en soms uniek vakwerk. Zo worden gebruikte, oude stoelen weer als nieuw gemaakt of nieuwe, design meubelen gecreëerd.

Meubelstofferen met Latoya
Het nieuwe vakmanschap: meubelstofferen met Jesper