bwi op en na het vmbo

Leren en werken op het MBO

Op het MBO leer je verder voor je beroep. Dat kan op twee manieren. Je kunt eerst op school leren en daarna werken of je gaat in de praktijk werken en leren (en geld verdienen).

Lokaal CibapDagonderwijs (BOL opleiding)
Volg je de opleiding in dagonderwijs dan breng je de meeste tijd op school door. Daar krijg je theorie- en praktijkles. Ook loop je stage bij een leerbedrijf. Hoe lang een stage duurt, hangt af van de opleiding. Meestal een kwart van de totale duur van je opleiding.

Werkend - leren opleiding (BBL opleiding)
In de werkend - leren opleiding leer je de praktijk bij een leerbedrijf en de theorie op school. Meestal werk je vier dagen per week in de praktijk via een opleidingsbedrijf (zie hieronder). De vijfde dag ga je naar school. Als je een werkend - leren opleiding volgt dan ga je meteen verdienen, vaak zelfs op de dag dat je naar school gaat. 

Opleidingsbedrijf (of samenwerkingsverband)
Een opleidingsbedrijf (ook wel samenwerkingsverband genoemd) is een organisatie van samenwerkende erkende leerbedrijven in een branche. Een opleidingsbedrijf neemt je in dienst en plaatst je bij een van de leerbedrijven. Je krijgt een werkgarantie van twee jaar (als je inzet goed is). Het opleidingsbedrijf zorgt samen met de aangesloten leerbedrijven en ROC’s voor een complete opleiding.

Opmerking: bovenstaande geldt voor beroepen in Bouwen, Wonen en Interieur.