nieuws

Nieuwe machine-instructiefilmpjes BWI

Nieuwe machine-instructiefilmpjes BWI

7 juni 2019

Om leerlingen veilig te laten werken met gereedschappen en machines moeten ze leren hoe ze deze veilig kunnen bedienen en welke hulpmiddelen zij moeten gebruiken. Voion heeft in samenwerking met het Platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur nieuwe veiligheidsinstructiefilmpjes gemaakt.

Docenten kunnen met deze filmpjes (nieuwe) leerlingen leren hoe veilig met (houtbewerkings)machines om te gaan. De veiligheidsinstructiefilmpjes zijn tijdens de Landelijke Studiedag van BWI op 5 juni in Ouwehands Dierenpark in Rhenen gelanceerd en nu voor iedereen vrij toegankelijk op Veiligepraktijklokalen.nl/bwi > instructiekaarten

Verschillende soorten filmpjes
Er is een mooi algemeen instructiefilmpje beschikbaar over het gedrag in een technieklokaal. Daarnaast zijn er filmpjes over 9 verschillende machine / handelingen in de machines, zoals bijvoorbeeld voor de freesmachine, de lintzaag en voor schulpen en plaatzagen op de stationaire cirkelzaag. Tenslotte is er een filmpje voor de betonmolen en een voor de steenzaag.

Instructiekaarten en - filmpjes
De instructiefilmpjes zijn een aanvulling op de veiligheidsinstructiekaarten. In het najaar ontvangen alle lidscholen van het Platform vmbo BWI een nieuwe set kaarten met een QR code naar de filmpjes.

Meer informatie over veiligheid
De website Veiligepraktijklokalen.nl/bwi bevat naast de instructiefilmpjes en -kaarten ook adviezen en informatie over arbo-eisen en checklists om het onderwijs veiliger te maken voor docenten én leerlingen.

P.s. even achter de schermen: de betonmolen is gehuurd en tot nu toe alleen gebruikt op de Wageningen Universiteit voor het mengen van zaden. We hebben moeten beloven deze weer goed schoon af te leveren.


Over Voion. Voion, het A&O-fonds voor het voortgezet onderwijs, zet zich in om samen met scholen vraagstukken op te lossen op het gebied van arbeidsmarkt, loopbaan, professionalisering en veilig, gezond en vitaal werken. Voion werkt voor en met werkgevers en werknemers in het voortgezet onderwijs, en wordt bestuurd door de sociale partners in het voortgezet onderwijs. www.voion.nl