platform producten

Praktische Sector Oriëntatie (PSO Techniek)

Praktische Sector Oriëntatie (PSO Techniek)

Alle informatie over de verwijzingen op de kaarten in de PSO box is te vinden onder de button PSO kaarten op de leerlingenportal.

Vmbo-leerlingen maken in de onderbouw kennis met de verschillende sectoren. Voor techniek is de PSO box met 100 oriënterende opdrachtkaarten beschikbaar. Door selectie op maat kan elke leerling ervaren welke technische beroepen goed bij hem of haar passen.

Loopbaanoriëntatie (LOB) in de onderbouw van het vmbo wordt in de vorm van Praktische Sector Oriëntatie (PSO) aangeboden. Het is een belangrijk instrument om de keuze voor het vervolgonderwijs beter te bepalen. PSO leermiddelen geven leerlingen een breed beeld van de verschillende sectoren. De sectororiëntatie heeft voor uw leerlingen de volgende doelstellingen:

  • Spreekt de sector mij aan?
  • Heb ik de benodigde competenties?
  • Wat zijn de toekomstmogelijkheden in de sector?

PSO techniekbox

De PSO techniekbox die samen met de andere techniekplatforms door het Platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur gemaakt is, is eigentijds van opzet en sluit aan bij de belevingswereld van leerlingen. De lesbox bestaat uit 100 opdrachtkaarten voor alle techniekafdelingen op het vmbo.

PSO techniek kaarten

Opdrachtkaarten

De 100 opdrachtkaarten bevatten opdrachten voor telkens één of twee leerlingen en kunnen in een zogenaamd cafetariasysteem worden gebruikt. Door het gevarieerde aanbod is het geschikt voor alle leerlingen. Leerling kunnen er zelfstandig mee aan de slag en elke leerling kan opdrachten vinden die hem of haar interesseert. De kaarten geven een beeld van de hele sector, omdat ze niet alleen uitvoerende opdrachten bevatten, maar ook opdrachten die een beroep doen op procescompetenties en/of aansluiten bij middenkaderfuncties. Enkele voorbeelden van opdrachten zijn:

  • Naamkaartje bedenken en maken
  • Tuinwokkel maken van hout
  • Game met informatie over de sector
  • Kantelbare spiegel maken van metaal en kunststof
  • Zeecontainers puzzel over transport en logistiek

De box bevat een uitgebreide selectie kaarten voor alle techniekafdelingen. De docent kan een eigen keuze maken uit de honderd kaarten, waardoor het gebruik laagdrempelig is. De meeste opdrachten kunnen binnen één tot drie uur lesuren worden afgerond.

Bestellen
De PSO techniekbox kost € 39,75. De set opdrachtkaarten is ook los te bestellen voor € 25,=. Beide excl verzendkosten. U kunt de box en/of de losse set kaarten bestellen onder de button 'overige diensten' > 'Bestellen Niet-Leermiddelen'.