nieuws

Metselen voor de lens Fotowedstrijd vmbo

Metselen voor de lens Fotowedstrijd vmbo

21 mei 2021

Het Wartburg College uit Rotterdam is winnaar van de landelijke competitie voor de meest creatieve en wervende video over het metselvak en de -opleiding. Een deskundige jury koos uit 13 aanmeldingen de inzending met metsel-leerling Hugo de Jong en docent Eelco Versluis in de hoofdrol.

Met de wedstrijd wil de Nederlandse baksteenindustrie, samen met partners in het vmbo-onderwijs, de komende tijd de metselopleiding promoten.

Naast de landelijk winnaar waren er twee eervolle vermeldingen voor Winkler Prins en Willem van Oranje College. De winnaar van de sectorprijs waren drie leerlingen van het Dockinga College. Zij kozen ervoor meer producten uit de bouwkeramische industrie dan alleen baksteen in hun film te betrekken.

KNB organiseerde de film- en fotowedstrijd voor bouwleerlingen in het vmbo als alternatief voor het traditionele NK metselen om de Zilveren Troffel. Dit metselkampioenschap (‘anno 1953’) kon dit jaar vanwege coronamaatregelen geen doorgang vinden. Met behoud van het promotionele doel van dit kampioenschap koos KNB voor een foto- en videowedstrijd. De winnende beelden moeten jongeren de komende tijd aanzetten om warm te lopen voor een mooiste beroep in de bouw: metselaar.

De winnende video wordt door KNB beschikbaar gesteld aan alle vmbo-scholen die de metselopleiding willen promoten. De winnende foto komt op posterformaat beschikbaar.

De jury bestond uit Henk van Ginkel (docent metselen tevens regiocoördinator Platform BWI), Roel Smit (Hoeksjan Redactie en Communciatie), Marjan van Lagen (bestuurslid ReVaBo Oosterbeek en gespecialiseerd aannemer metselwerken) en Ewald van Hal (directeur KNB, tevens juryvoorzitter). De jury werd terzijde gestaan door Ed Zeelt (voormalig hoofd communciatie Fundeon).