nieuws

Wie is het?

Wie is het?

25 juni 2021

Huub de Ruiter van het Kennemercollege heeft samen met leerlingen een groot 'Wie is het' spel gemaakt voor het Young Art Festival in Beverwijk. Hij stelt tekeningen en tips graag beschikbaar voor andere scholen. Het idee is ook leuk voor een open dag en leent zich om met bezoekers in gesprek te gaan over de afdeling.

Huub: "Elk jaar moeten onze leerlingen een raampje maken. Pen in gat met langgatboor en lintzaag en een kleine sponning slaan. Voorheen deed ik niets met de raampjes, behalve even bespreken wat er goed en fout ging. De laatste jaren probeer ik er steeds iets van te maken. Op Pinterest kwam ik het 'Wie is wat' spel tegen. Veel werkstukken die je extra groot maakt hebben iets leuks in zich.

48 raampjes had ik nodig, met 16 derdeklassers een flinke klus. Met Bouwmensen Beverwijk hebben we een LOB ochtend georganiseerd. In 4 uur tijd werd het raampje gemaakt, maar nu met pennenbank en gatensteek. Ook tweedeklas vakcollege leerlingen die toevallig bij Bouwmensen aan het werk waren hebben meegewerkt. Paneel plaatsen met glaslatten (ook een leuke oefening) en vervolgens een compleet verfsysteem, plamuren en kitten.

In de tussentijd waren de reguliere 2e klassen in de laatste fase van PPO. Ik had de klas bij elkaar die volgend jaar BWI gaat doen. 2”-3”-en afkorten en in elkaar schroeven om het frame te maken; best stoer voor tweedeklassers. Ook hier een verfsysteem erop in blauw en rood.

Monteren van het spel
De laatste fase was het aanbrengen van de scharnieren. Met behulp van een mal kwamen de raampjes er redelijk recht in. De plaatjes zijn door een collega ingescand, bij een drukker op watervast plastic gedrukt en vastgezet met dubbelzijdige tape. Het eindresultaat was erg bevredigend. De kids vonden het leuk om te spelen.

Het spel is gemaakt voor een cultureel festival in Beverwijk, het Young Art Festival. Door dit project (ons 3e voor YAF) breng je kinderen tegelijkertijd ook in contact met cultuur. Op school gaan we het nu ook gebruiken op bijvoorbeeld de kerstmarkt. Uiteindelijk gaat het naar het Rijk van Rorik, een circulaire biologische camping met boerderij. 

Een enorm groepsproces, bij elkaar zijn zo’n 50 leerlingen trots op het eindresultaat. Via social media en de krant zoek ik er nog de publiciteit mee."

Ook zoiets maken?
Je mag de tekeningen en tips van Huub hebben. Mail naar Huub de Ruiter van het Kennemer college in Heemskerkn h.deruiter@kennemercollege.nl