nieuws

Makkelijk gebaren leren voor de bouw

Makkelijk gebaren leren voor de bouw

11 oktober 2021

Met het bijspijkerspel 'Bouwspraak' leren leerlingen en vakmensen snel en makkelijk gebaren voor een veiligere bouw- of projectlocatie. Door mee te doen kunnen bovendien mooie prijzen gewonnen worden.

De bouwlocatie staat al jaren in de top 3 van de meest onveilige werkplekken. Om dat veiliger te maken is Bouwspraak in het leven geroepen. Bouwspraak bestaat uit 27 simpele hand- en armgebaren die gebruikt kunnen worden om te communiceren. Met het Bouwspraak Bijspijkerspel kunnen de gebaren goed geleerd en onthouden worden.

Waarom Bouwspraak leren?
Veel ongevallen zijn te voorkomen door betere communicatie. Omgevingslawaai, verschillende nationaliteiten en veel werkzaamheden tegelijkertijd zorgen ervoor dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Een vrachtwagenchauffeur die achteruit rijdt terwijl iemand achter de vrachtwagen aan het werk is of een steiger die fout gemonteerd is. Als laatste redmiddel is Bouwspraak te gebruiken om iemand te waarschuwen. Met simpele en herkenbare hand- en armgebaren kan iedereen op de bouwlocatie met elkaar communiceren.

Wat is het voor spel?
Het Bouwspraak Bijspijkerspel is een spel waarbij de speler in een zo snel mogelijke tijd, zo veel mogelijk antwoorden goed moet beantwoorden. De snelste met de meeste vragen goed, wint. De speler ziet een bord of een animatie waarin een gebaar wordt voorgedaan, waarna de speler kan kiezen uit drie antwoorden.

Winnen
Het spel is een jaar lang te spelen en levert meerdere winnaars op. Prijzen die te winnen zijn: wekelijks een B’ouwvaquer of Chef du Infra sweater, elk kwartaal een BBQ voor alle collega’s t.w.v. € 500,- en de hoofdprijs is een reischeque t.w.v. € 1.000,-. Het spel is te spelen via: www.bouwspraak.nl/bijspijkerspel.

Met Bouwspraak bescherm je elkaar. Spraakverwarring en ruis op de lijn vanwege een lawaaiige bouw- of projectlocatie blijken een cruciale rol te spelen in onveilige situaties. Daarom hebben de sectorpartijen de handen ineen geslagen en Bouwspraak ontwikkeld om meer veiligheid te creëren op bouwplaatsen en projectlocaties. Bouwspraak moet onderdeel van ieders vakmanschap worden.

Dit is een initiatief van: Koninklijke Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, Vereniging van Waterbouwers, WoningBouwersNL, FNV Bouwen & Wonen en CNV Vakmensen.