nieuws

Welk vak vinden vmbo leerlingen NIET leuk

Welk vak vinden vmbo leerlingen NIET leuk

27 oktober 2021

Jongens op het vmbo vinden algemene verzorging, dans, drama en Frans geen leuke vallen. Voor meisjes geldt dat voor natuurkunde, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis.

Qompas meldt dat op basis van hun onderzoek onder 17.000 vmbo leerlingen.

Er zijn ook vakken die zowel jongens als meisjes leuk vinden: lichamelijke opvoeding en tekenen. Informatiekunde scoort zowel onder jongens als meisjes slecht.

Qompas heeft ook onderzocht hoe de motivatie voor school, huiswerk en toekomst verloopt tijdens hun verblijf op het vmbo. Naarmate zij langer op school zitten neemt dat af met als dieptepunt de derde klas. In de vierde neemt die motivatie weer iets toe. Opmerkelijk is dat de vmbo leerlingen hun schoolvakken ieder jaar iets leuker vinden. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zij in het derde leerjaar hun profiel kiezen en vakken die ze niet leuk vinden hebben laten vallen.

Qua cijfers halen meisjes met een 7,0 gemiddeld een iets beter cijfer dan jongens met een 6,8. En waar halen vmbo leerlingen dan het hoogste cijfer voor? Dat is voor lichamelijke opvoeding en creatieve vakken.