nieuws

Zavel

Zavel

14 december 2021

Metselen uw leerlingen nog met kalkspecie? Kijk dan eens naar de gevarentekens achter op een zak Mekal.

Als alternatief voor kalkspecie heeft het Platform al eerder zavel onder de aandacht gebracht. Het grootste voordeel van het gebruik van zavel in vergelijking tot kalkspecie is het stofarm werken. Ook de verspreiding van de witte kalkresten door de lokalen en gangen is door gebruik van zavel verleden tijd. Zavel laat ook wel zijn sporen achter, maar die zijn aanzienlijk minder en vallen door de zandkleur ook minder op.

Zavel is tegenwoordig in plaats van de grote bigbags ook in zakken te bestellen. Deze zakken zijn veel makkelijker op te slaan en te transporteren. Bovendien is de zavel in zakken veel schoner zonder verontreinigingen en plantresten.

Let op! Het gaat om de zware of vette zavel en is verkrijgbaar bij Janssen bouwmaterialen in België, Zavel staat niet op hun site, we adviseren hen te mailen of bellen (Janssen bouwmaterialen in België > contact). Gezien de relatief hoge transportkosten is het verstandig om meteen een wat grotere hoeveelheid te bestellen.

Tip
Voor een betere verwerking kun je een luchtbelvormer (afwasmiddel) toevoegen. Blijft de zavel te vet aanvoelen en te veel plakken? Meng dan wat metselzand bij.

Meer verkoopadressen?
We houden ons aanbevolen als u nog meer verkoopadressen weet in met name midden- en noord Nederland. E-mail deze naar Eric-Jan: e.bakers@vmbo-bwi.nl. U kunt Eric-Jan ook mailen als u nog wat meer over zavel wilt weten.