nieuws

Ballast Nedam ontwikkelt Natuurhuis

Ballast Nedam ontwikkelt Natuurhuis

1 september 2022

Ballast Nedam Development lanceert klimaatpositief Natuurhuis van stro.

Ballast Nedam gaat klimaatpositieve rijwoningen van stro ontwikkelen. Dit is de uitkomst van een zoektocht naar een schaalbare klimaatpositieve rijwoning die eind vorig jaar startte. Met deze ontwikkeling wil Ballast Nedam een nieuw normaal voor wonen in Nederland introduceren en een materialentransitie ontketenen.

De woning is de winnaar van de Natuurhuis prijsvraag. Uit 70 inzendingen zijn 4 finalisten geselecteerd die door de jury beoordeeld zijn op Gezond & gelukkig wonen, milieu-impact van materialen, energieprestatie, natuurinclusiviteit & biodiversiteit en betaalbaar- & schaalbaarheid.

Het eerste pilotproject zal plaatsvinden in het Noord-Brabantse Heeze, naar verwacht start medio 2023 de bouw van het eerste Ballast Nedam Development Natuurhuis.

Stropanelen
Met het natuurhuis slaat Ballast Nedam een nieuwe weg in door de klimaatpositieve woning bereikbaar te maken voor een groter publiek. Door gebruik te maken van prefab stropanelen kan er op grote schaal gebouwd worden. De woning is voor meer dan 95% biobased. Naast stro wordt een heel scala aan andere biobased materialen toegepast.

Energiepositief
Het Natuurhuis produceert meer energie dan deze gebruikt. Dit maakt de woning een kleine energiecentrale. Een ander belangrijk aspect van het Natuurhuis is natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Dit zie je terug in het ontwerp, dat de verbinding met de natuur opzoekt. De gevel en het dak zijn voor een groot deel bedekt met groen. Dat werkt als buffer voor de waterhuishouding en het tegengaan van hittestress.

Het Natuurhuis biedt Ballast Nedam Development de mogelijkheid een positieve klimaatimpact te maken en een wending op grote schaal in de sector voor elkaar te krijgen.

Meer informatie »