nieuws

Jongeren relatief vaak naar MBO

Jongeren relatief vaak naar MBO

10 oktober 2022

Het CBS meldt in de Landelijke Jeugdmonitor dat jongeren tot 25 jaar na het voortgezet onderwijs vaker naar het mbo gaan dan naar het hoger beroepsonderwijs of de universiteit. 40% van de jongeren tot 25 jaar volgde een mbo-opleiding (studiejaar 2021-22). Bij het hbo en wo was dit respectievelijk 35 en 25 procent.

In 2021-22 volgden ruim 437.000 jongeren een mbo-opleiding. Na een lichte stijging in voorgaande jaren nam dat aantal in het studiejaar 2021-22 licht af. In 2005-06 kozen 418.000 jongeren voor een mbo-opleiding. In absolute zin is er nu een toename van 5%, maar doordat het aantal hbo en universitaire studenten sterker toenam is er een daling in relatieve aantallen.

Verschuiving studiekeuze
De studiekeuze van jongeren op het mbo is de afgelopen jaren veranderd. Vergeleken met tien jaar eerder volgden minder jongeren een opleiding op het gebied van ‘recht, administratie, handel en zakelijke dienstverlening’. Daaronder vallen opleidingen tot verkoper, (account)manager en verschillende administratieve beroepen. Ook kiezen iets minder jongeren voor de studierichting ‘techniek, industrie en bouwkunde’. Er worden bijvoorbeeld minder vaak opleidingen tot hout-, plaat- of kunststofbewerker, (elektro)monteur of bouwvakker gevolgd.

In de dienstverlening werden juist meer jongeren opgeleid. Ze volgden vaker opleidingen in de richting toerisme en recreatie of een opleiding tot kapper, schoonheidsspecialist, horecaondernemer of bakker. Onder dienstverlening vallen ook de sportopleidingen.

Bronnen

Relevante links