nieuws

Baankans op KiesMBO

Baankans op KiesMBO

20 december 2023

Op KiesMBO kunnen jongeren en hun ouders informatie vinden over alle mbo-opleidingen in Nederland. Er staat wat een opleiding inhoudt, waar die te volgen is en welke ontwikkelingen er in het beroep zijn.

Een nieuwe indicator geeft informatie over de baankans: hoe makkelijk is het om nu een baan te vinden die past bij de opleiding? En hoe die kans over vijf jaar is. 

De 'Baankans indicator' geeft op een schaal van 1 tot 10 aan wat de baankans op dit moment is. Staat er een = teken naast, dan is de verwachte baankans over 5 jaar gelijk aan nu. Een pijl omhoog betekent een hogere (verwachte) baankans over 5 jaar. Een pijl omlaag betekent een lagere (verwachte) baankans over 5 jaar.

Voorbeeld 'Baankans indicator'
De nieuwe indicator is te vinden bij de opleidingen. Ga je bijvoorbeeld naar de Plafond- en wandmonteur (zie plaatje bovenaan deze pagina), dan zie je in de rechterkolom onder Baankans dat die een 10 aangeeft en dit naar verwachting de komende 5 jaar zo blijft (een = teken achter de 10). 

De Baankans indicatir is een extra hulpmiddel om leerlingen en ouders te laten zien hoe groot de kans op een baan is. Ter vergelijking: voor een medewerker sport en recreatie is dat een 5. 

Kijk op KiesMBO.nl »