nieuws

Opleiden voor een circulaire meubelbranche

Opleiden voor een circulaire meubelbranche

8 juni 2023

Op dit moment is er nog niet veel aandacht voor circulariteit op meubelopleidingen. Het Platform werd benaderd door IkCirculeer om te bekijken of daar meer aandacht voor kan komen in het vmbo BWI-onderwijs.

Het Platform ziet circulariteit bij meubels niet zozeer als een nieuw keuzevak. In de gesprekken kwam namelijk naar voren dat veel vaardigheden die nodig zijn om meubels te hergebruiken al in de profielmodule Hout- en meubelverbindingen en de keuzevakken Meubelmaken, Schilderen en Onderhoud schilderwerk zitten. Als voorbeeld: de vaardigheid om met een domino een nieuw meubel te maken of een oud meubel ermee te verstevigen is immers redelijk vergelijkbaar.

Duurzaamheid en circulariteit is een hot item in de maatschappij. Daarom gaat het Platform vmbo BWI met IkCirculeer en de organisatie Repair Café nader bekijken hoe vaardigheden die in bestaande modulen zitten ook ingezet kunnen worden bij bestaande meubels. Waarschijnlijk zal ook op uw school het repareren van meubels (uit de kringloop of van familie) bepaalde leerlingen zeker aanspreken.

Meer informatie op de site van de re-use alliance.

Andere partners die aangesloten zijn bij dit initiatief zijn o.a. Milieu Centraal, Ikea, Trendhopper en CBM (de branchevereniging van Meubelbedrijven).