nieuws

Lasersnijder aansturen met LightBurn

Lasersnijder aansturen met LightBurn

7 december 2023

LightBurn is een softwarepakket dat steeds vaker wordt gebruikt in het onderwijs voor het aansturen van lasersnijders en graveermachines. Het heeft een intuïtieve en gebruiksvriendelijke Nederlandstalige interface en werkt goed samen met SketchUp.

LightBurn doet eigenlijk hetzelfde als LaserWorks, maar heeft meer functionaliteiten om een snijbestand op te maken. Het pakket ondersteunt een breed scala aan laserapparaten van verschillende fabrikanten, waaronder BRM.

SketchUp en LightBurn
In LightBurn kun je verschillende bestandsformaten importeren, zoals SketchUp bestanden (geëxporteerd als DXF, PDF of AI). Het bestand kan daarna in LightBurn nabewerkt worden en je hebt de mogelijkheid om laserinstellingen zoals vermogen, snelheid en andere snijparameters te regelen.

Kosten
De éénmalige kosten voor een lifetime licentie voor LightBurn zijn €130,- voor drie computers. Elke computer extra kost €24,-. Dat is inclusief 2 jaar updates. Wil je daarna updates blijven ontvangen dan betaal je per jaar 25% van de oorspronkelijke aanschafwaarde. Mocht je geen behoefte hebben aan updates betaal je verder niets.

Training
De cursus lasersnijden en graveren op bijscholingvmbo.nl wordt met LightBurn gegeven. Mocht je daarna met LaserWorks gaan werken, dan kan dat prima met de opgedane kennis.