nieuws

VCA op stage / Machine buiten gebruik?

VCA op stage / Machine buiten gebruik?

3 oktober 2019

Op veiligepraktijklokalen.nl/BWI vindt u controlelijsten voor machines en instructiefilmpjes voor leerlingen. Op de Arbo pagina vindt u veel achtergrondinformatie over het werken in een BWI praktijklokaal, zoals houtstofexplosie gevaar, stages en hoe om te gaan met een tijdelijk defecte machine.

VCA verplicht op stage?
Op de Arbo pagina vindt u o.a. uitgebreide informatie over de eisen die bedrijven al dan niet aan een stage mogen stellen. Zo is nagenoeg nooit een VCA certificaat verplicht. In 'Is VCA verplicht op stage' leggen we uit waarom niet.

Machine tijdelijk buiten gebruik
Recentelijk kregen we een vraag hoe om te gaan met het tijdelijk buiten gebruik stellen van een machine (bijvoorbeeld bij een defecte beveiliging) of het plaatsen van een machine die alleen door docenten gebruikt wordt (mag dat gewoon in het lokaal). De deskundigen van Voion zeggen hier het volgende over.

In de praktijk kan het voorkomen dat u een machine tijdelijk buiten gebruik moet stellen omdat er iets aan mankeert (bijvoorbeeld het ontbreken van een beveiliging). U moet er dan voor zorgen dat leerlingen niet met de machine kunnen werken. Simpelweg de stekker eruit is niet voldoende. U moet aannemelijk kunnen maken dat de machine niet gemakkelijk in werking te stellen is, bijvoorbeeld door de voedingskabel te demonteren of kort bij de machine af te knippen.

Machine alleen voor docenten
Het kan ook voorkomen dat u een machine heeft die alleen door docenten gebruikt mag worden. Deze mag u gewoon in het lokaal of in de machinale plaatsen, maar er moet aannemelijk gemaakt worden dat alleen docenten de machine in werking kunnen stellen. Dat kan bijvoorbeeld door het blokkeren van de machine met een slot, waarvan de sleutel alleen bij docenten beschikbaar is.

De bedoeling is dat er zich geen ongewilde gebeurtenissen voordoen. In gewone mensentaal is dat: 'voorkom dat er iets per ongeluk gebeurt'.