nieuws

Tip schoonmaken PBM en gereedschap

Tip schoonmaken PBM en gereedschap

13 september 2020

Van Voion ontvingen we een tip over het schoonmaken van PBM, apparaten en gereedschap in praktijklokalen. De tip is afkomstig van een protocol voor NASK praktijklokalen.

De tip betreft het sprayen van PBM, apparaten en gereedschap met een waterperoxide oplossing. Deze doodt het virus in enkele seconden en tast de materialen niet aan. U vindt de tip en het protocol hieronder. 

TIP. "De (niet-elektronische) materialen worden na afloop van een practicum gesprayd (plantenspuit) met 0,2 tot 0,5 % waterstofperoxide oplossing door de docent. Waterstofperoxide in deze concentratie tast materialen niet aan, maakt de enveloppe van het virus kapot(eiwit) en legt het virus-RNA bloot. Dit gaat binnen enkele seconden kapot. De materialen zullen binnen een halfuur gedroogd zijn. Dan kunnen ze weer opgeborgen worden."

PROTOCOL. Het protocol is weliswaar bedoelt voor NASK lokalen, maar bevat veel praktische tips die ook techniekvragen rond het omgaan met covid-19 kunnen beantwoorden. Download hier het protocol.