nieuws

BB herkansen na zakken op KB

BB herkansen na zakken op KB

28 oktober 2020

Mag een leerling een BB CSPE in het vierde jaar herkansen als hij al een KB CSPE in het derde jaar gedaan heeft (in totaal 3 pogingen dus)? Dat was de vraag die we van een teamleider kregen. We hebben het voor u nagevraagd. En kregen gelijk een tip of het wel nodig is de leerling te laten afstromen naar BB.

Als een leerling in leerjaar 3 het CSPE niet haalt dan heeft hij een herkansing (BB en KB leerlingen mogen een avo-vak én het beroepsgerichte programma herkansen). Die herkansing kan ingezet worden in leerjaar 3, dan hoeven alleen de delen waarop de leerling gezakt is opnieuw gedaan te worden, óf in leerjaar 4, dan moet het hele CSPE herkanst worden.

Stel de leerling wil geen CSPE meer doen op KB niveau, maar op BB niveau dan moet hij opnieuw CSPE doen en blijft de herkansing staan. De regel is: je mag een CE proberen op een hoger niveau, lukt dat niet dan mag je examen doen op een lager niveau en heb je nog een herkansing.

Is het altijd nodig de leerling te laten afstromen naar BB?
Het is niet altijd nodig een leerling die niet alle vakken haalt op KB niveau af te laten stromen (al mag dat wel). Meestal is het namelijk zo dat de leerling het beroepsgerichte vak op KB aan kan, maar dat niet geldt voor een AVO vak. Het kan ook de moeite zijn de gok op 1 onvoldoende te nemen. Met een onvoldoende (zolang het geen 3 is) kan je gewoon slagen en dan heeft de leerling een KB diploma, wat toch altijd meer waard is en meer mogelijkheden biedt dan een BB diploma. En naar een cijferlijst wordt nooit meer gevraagd.