nieuws

Bussemaker: Metselen is écht vakwerk

16 april 2014

Wieger van den Broek (15) uit Barneveld is winnaar geworden van de 62e finale van het NK Metselen. De winnaar van het 12e NK Voegen werd Sil ten Brinke uit Varsseveld. Minister Bussemaker verklaarde zich verheugd over de deelname van een vrouwelijke deelnemer, voor het eerst in de historie van het kampioenschap.

Minister van OCW Jet Bussemaker richtte zich via een videoboodschap rechtstreeks tot de 18 finalisten en het aanwezige publiek. “Goed vakmanschap is zichtbaar voor de hele samenleving”, aldus de minister. De deelname (voor het eerst) van een vrouwelijke metsel-leerling inspireerde de minister om zich beschikbaar te houden voor een persoonlijke opfriscursus metselen. In haar studententijd metselde de minister muurtjes.

NK Metselen & Voegen 2014 winnaars

De finale van het 62e NK Metselen & Voegen vond in april plaats in Dalfsen. Daar werden 24 ‘plus’-jes gemaakt op het voorplein van het nieuwe gemeenschapscentrum TrefkoelePlus. De wedstrijdopdracht is naar ontwerp van architectencombinatie Spring & MoederscheimMoonen uit Rotterdam.

De wedstrijden worden georganiseerd door brancheorganisatie KNB. Doel van de wedstrijden is het promoten van het metsel- en voegvak en het bevorderen van de instroom naar dit vakonderwijs. Naast het initiëren van de wedstrijden ondersteunt de georganiseerde baksteenindustrie via KNB ook op andere manieren het metselonderwijs. Zo organiseert KNB jaarlijks een lerarendag voor metseldocenten en verzorgt het stenensponsering voor het metselonderwijs.