nieuws

Klussenbus project succesvol

13 maart 2009

Logo TalisOp Klas Actief vertelt Boudewijn Naaijkens van de afdeling Bouwtechniek van het Mondial in Nijmegen over een proeftraject met de onderhoudsdienst van woningcorporatie Talis. School en bedrijf zijn samen gestart met het aanbieden van leerwerkplaatsen aan 3e jaars VMBO-techniek leerlingen.

De ervaringen van de afgelopen maanden laten zien dat deze vorm van samenwerken zeer waardevol is. Het levert veel winst op voor leerlingen, school én bedrijfsleven.

Contact tussen Mondial en Talis
Het Mondial College oriënteerde zich op de mogelijkheden om leerlingen in het voortgezet onderwijs in een vroeg stadium enthousiast te maken en te houden voor de sector bouwtechniek. Deze vraag kwam bij Talis terecht. Talis reageerde enthousiast, mede ingegeven door de krapte op de arbeidsmarkt waar het gaat om goed opgeleide vaklieden, maar zeker ook vanwege de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Na deze positieve startsituatie volgden verkennende gesprekken. De delegatie van het Mondial College was verrast over de diversiteit van de door de onderhoudsdienst verzorgde vakdisciplines. Ook zagen zij brede mogelijkheden om leerlingen door de medewerkers van de Interne Aannemerij te laten begeleiden.

KA 0903 Mondial 2Pilot afgerond
In de periode van 6 mei t/m 27 juni 2008 is een proefproject gestart, waarin wekelijks twee leerlingen op de donderdag en vrijdag meedraaiden met een vakman van de onderhoudsdienst. Voor de vakmannen van Talis een unieke kans om kennis over te dragen en leerlingen enthousiast te maken voor het vak. Voor de school een perfecte mogelijkheid om kennis te maken met het echte werk in de praktijk.

Project gaat verder!
Talis en Mondial hebben inmiddels een evaluatie uitgevoerd en concluderen dat dit project zeer waardevol is voor alle partijen. Op 4 juli sluiten leerlingen en docenten het jaar feestelijk af, maar wel met de conclusie dat dit soort projecten een grote toekomst heeft. In september komt er een doorstart naar een definitieve vorm van samenwerken. Op die manier kunnen leerlingen de praktijk in en is het bedrijfsleven verzekerd van gemotiveerde en goed opgeleide jongeren.

Didactische vaardigheden
Voor Talis betekent het doorgaan dat er ook aandacht geschonken moet worden aan didactische pedagogische vaardigheden van de vakmannen. Het verder trainen van deze vaardigheden zal een professionelere aanpak vragen. Momenteel wordt gedacht aan een tweetal dagdelen per vakman. Een dergelijke training zal te zijner tijd door docenten van het Mondial College worden verzorgd. Het project is inmiddels uitgebreid met enkele andere bedrijven: VOC – Vastgoed Onderhoud Centrale Nijmegen, Timmerfabriek van de Zwalum en Theunissen Tuinhuisjes in Wijchen.

Informatie
Heeft u vragen over dit bericht, neem dan gerust contact op met John Pijnappels, hoofd Interne Aannemerij bij Talis, telefoon 06-50696002 of Jan Hein Hoftijzer, decaan en contactpersoon bedrijfsleven bij het Mondial College, telefoon 024- 3435137.