nieuws

Leerlingen-aantal basisscholen

8 juni 2009

Het CBS heeft op 2 juni een overzicht gepubliceerd van het aantal leerlingen op basisscholen. Uit dat overzicht blijkt dat in het zuiden van het land het aantal leerlingen krimpt. In Utrecht en Flevoland neemt het aantal kinderen flink toe.

Ontwikkeling aantal ll PO 00 - 09

Daling in het zuiden
Tussen 2000 tot 2009 is in het zuiden van ons land, met name in Limburg, het aantal kinderen op basisscholen afgenomen met 11%. In Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland bleef de daling beperkt tot ongeveer 2,5 procent. De ontwikkeling van het aantal leerlingen in het basisonderwijs hangt in alle provincies sterk samen met de toe- of afname van het aantal 4- tot 12-jarigen.

Stijging in het midden van het land
In de provincies Utrecht en Flevoland nam het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd wel flink toe. Daardoor steeg ook het aantal kinderen op de basisscholen. In Utrecht is het aantal leerlingen met 10% toegenomen ten opzichte van 2000. In Flevoland steeg het aantal basisschoolleerlingen in die periode met 8%.

In totaal gingen in 2000/'01 ongeveer evenveel leerlingen naar de basisschool als in 2008/'09, te weten ruim 1,5 miljoen.