nieuws

Lerarenregister voorlopig niet verplicht

Lerarenregister voorlopig niet verplicht

18 juni 2018

Leraren hoeven zich voorlopig niet verplicht te registreren in het Lerarenregister. Dat schrijft onderwijsminister Arie Slob aan de Tweede Kamer.

De verplichte registratie in het Lerarenregister, die in het nieuwe schooljaar in zou gaan, is voorlopig van de baan. Registratie op vrijwillige basis blijft wel mogelijk.

Voormalig staatssecretaris Sander Dekker wilde er met het lerarenregister voor zorgen dat leraren zich voortdurend bleven scholen om daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. De invoering van het register kreeg echter veel kritiek, van leraren, schoolbestuurders en de Raad van State. Hoogleraar en D66-Eerste Kamerlid Alexander Rinnooy Kan gaat nu op verzoek van Slob onderzoeken hoe de professionaliteit van leraren op een andere manier kan worden verbeterd.

Schoolbesturen blijven overigens wel wettelijk verplicht om gegevens over leraren die bij hen in dienst zijn aan het register aan te leveren. Dat benadrukt onderwijsminister Arie Slob.

Onderwijscoöperatie houdt op te bestaan

In de brief van Slob staat ook dat de Onderwijscoöperatie (OC) opgeheven wordt. De OC moest zorgen voor de invoering van het verplichte Lerarenregister. Slob schrijft dat ‘de subsidierelatie tussen OCW en de OC per 1 januari 2019 beëindigd wordt.’

Brief van Slob aan de Tweede Kamer >>