nieuws

Stof happen? Echt niet!

26 januari 2007

Stof is ongezond, dat is een feit. Stof hoort bij het metselvak. Het is er altijd en overal. Daarom is bewust leren omgaan met stof en stofbronnen zo belangrijk! Uitleggen dat stofhappen voorkomen moet worden is niet voldoende, vandaar dat er speciaal materiaal ontwikkeld is door Arbouw. Stickervellen, spandoeken, leaflets: het helpt om bewustwording bij docenten en leerlingen te activeren.

Op 24 januari werd op de KNB metseldocentendag in Lelystad het campagne materiaal van de werkgroep “Stof in het praktijklokaal” voor o.a. vmbo-scholen uitgereikt aan Wim Verhoog, landelijk coördinator van het Platform vmbo Bouwtechniek. Campagnemateriaal dat bestemd is voor en in de metsellokalen. Geheugensteuntjes, met een duidelijke boodschap: Stof happen? Echt niet!

Onderzoek heeft uitgewezen dat gemiddeld genomen er geen groot gezondheidsrisico aanwezig is. De overschrijdingsgrens werd bij de onderzochte scholen (vmbo, roc en samenwerkingsverbanden) doorgaans niet overschreden. Door C. van Vliet, directeur Stichting Arbouw, werd toegelicht dat er toch reden tot zorg en zorgvuldigheid is in de metsellokalen. Dure afzuiging is niet nodig, maar wel eenvoudige maatregelen. Het gaat immers om jongeren die nog lang te gaan hebben! Met goede voorlichting, slim en schoon omgaan met hulpmiddelen, wordt schade voorkomen.

De campagnematerialen worden naar alle scholen met een bouwtechniekafdeling toegezonden.

Het onderzoek met de complete lijst aanbevelingen kunt u hier downloaden.