nieuws

Rekenkaartje

19 januari 2007

Leerlingen hebben vaak moeite met rekenen of hebben kennis niet meer paraat. In de praktijk weten ze niet hoe ze de oppervlakte van een cirkel moeten berekenen of meters moeten omrekenen naar millimeters. Terwijl vooral op de bouw veel gerekend moet worden. Het Opleidingsbedrijf SSB regio Twente in Enschede heeft een speciaal ‘rekenkaartje’ gemaakt voor de leerlingen.

Variant op spiekbriefje . . .
Het kaartje is in korte tijd al zo populair geworden dat de bedenker, Jan Willem Aardema van het Opleidingsbedrijf, er zelfs al mee op RTL 4 is geweest: “Nieuwe leerlingen volgen bij ons een workshop ‘rekenen voor de timmerman en metselaar’. Daardoor heb ik een beeld gekregen van de rekenvaardigheden die ze niet goed onder de knie hebben en die hebben we op het kaartje gezet. Met dit kaartje willen we onze leerlingen een stapje op weg helpen.” Het rekenkaartje heeft het formaat van een creditcard en kan dus in de portemonnee worden meegenomen. “Eigenlijk is het een variant op het ouderwetse spiekbriefje”, aldus Jan Willem Aardema.

. . . of handig geheugensteuntje
Ook bij vakvolwassen bouwplaatsmedewerkers is er vraag naar het kaartje. Dat wil niet zeggen dat een bouwplaatsmedewerker niet kan rekenen, maar vaardigheden kunnen weggezakt zijn. Het kaartje heeft dan de functie van geheugensteuntje. Inmiddels hebben bouwbedrijven, andere samenwerkingsverbanden, maar ook VMBO-scholen en ROC’s belangstelling getoond voor het rekenkaartje. Het blijkt een leuk weggevertje te zijn. Er zijn op dit moment 30.000 kaartjes in Nederland in omloop.

Voor informatie over het rekenkaartje kunt u contact opnemen met Jan Willem Aardema via email: jwa@bouwschool.nl.