nieuws

Minister Van der Hoeven (OCW) op Landelijke Dag

10 juni 2006

Onderwijsminister Maria van der Hoeven: “kom in het geweer voor dat prachtige onderwijs!”

De in- en doorstroom van leerlingen in het vmbo en de uitstroom naar het mbo, is van groot belang om op korte en lange termijn de sector Bouw te voorzien van goed opgeleid personeel. Dit onderwerp krijgt ook veel media-aandacht. Reden voor het Platform vmbo Bouwtechniek om aan dit thema met de minister van OC&W, het onderwijsveld en het bedrijfsleven aandacht te besteden. Tijdens de Landelijke Dag van het Platform vmbo Bouwtechniek op 7 juni in Biddinghuizen, riep minister Maria van der Hoeven docenten op om in het geweer te komen voor het vakmanschap als bouwtechniekdocent. Zij zijn immers de ambassadeurs van goed onderwijs en geven een positief toekomstperspectief.


Basisonderwijs - vmbo - bve én bedrijven

Jan van Nierop, voorzitter van het Platform vmbo Bouwtechniek sloot hierop aan in een tweegesprek met Hans Verschoor, voorzitter van het College van Bestuur van de BVE-Raad. Beide onderwijsgoeroes zijn ervan overtuigd dat alleen in coöperatieve samenwerking de toekomst van het Bouwonderwijs verankerd kan worden. Aan beide heren werd door het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten het boekje “het geheim van de baksteen” aangeboden. Een uitgave voor het basisonderwijs, waarmee het belang van techniek in het basisonderwijs nadrukkelijk over het voetlicht werd gebracht.


Plezier en informatie

Meer dan vijfhonderd docenten Bouwtechniek uit vmbo, docenten Bouw uit mbo, maar ook vertegenwoordigers van de bedrijfstak Bouw, ontmoetten elkaar in workshops die het thema doorstroom verdiepten. Informele ontmoeting, belangrijk voor netwerken en kennisoverdracht, vond plaats bij de buitensportactiviteiten o.a. bij het kleiduiven en/of kleinkaliber schieten. De drie kenniscentra in de Bouw (Fundeon, Savantis en Stichting Hout en Meubel) stonden garant voor overdracht van ontwikkelingen in het onderwijs. De voorzitter van Bouwend Nederland, Elco Brinkman, onderstreepte in zijn boodschap het belang van partnership en samenwerking bij het opleiden van jongeren naar gekwalificeerd personeel voor de bedrijfstak. De rol van bouwtechniekdocenten roemde hij als het fundament van de sector. Aan het einde van de dag reikte hij prijzen uit aan docenten die zich met hart en ziel inzetten voor goede doorstroom binnen het vmbo en naar het mbo.

 

Het Platform Bèta Techniek, met programmalijn Verbreding Techniek in het Basisonderwijs, benadrukte in een workshop het belang van jong geleerd is oud gedaan . De wereld van techniek én de bouw moet zo vroeg mogelijk bij deze jonge generatie gepresenteerd worden, juist vanwege de grote vraag naar technisch personeel op lange termijn.

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt, waar vijfentwintig bedrijven zich presenteerden, werden de nieuwste technieken en producten aangeboden om het onderwijs te ondersteunen.

Het Platform vmbo Bouwtechniek (www.vmbo-bouwtechniek.nl) staat voor aantrekkelijk onderwijs, met kennis en vaardigheden voor leerlingen en docenten. Ondersteund en in samenwerking met het mbo-veld en de bedrijfstak Bouw. Daarmee wordt de basis gelegd voor goede doorstroom naar het mbo en het bedrijfsleven.

Alle presentaties die aangeleverd zijn aan het Platform zijn te vinden op de pagina "documenten voor docenten" en dan "Landelijke Dag 2006".