nieuws

Informatie examinering / cspe 2018

Informatie examinering / cspe 2018

28 november 2017

In de nieuwsbrief van Nieuw vmbo van november 2017 staat veel informatie over examinering / cspe 2018. Omdat niet iedereen de nieuwsbrief ontvangt nemen we hieronder een groot gedeelte van de inhoud van de nieuwsbrief over.

Ruim 1000 deelnemers hebben op 9, 13 en 16 november deelgenomen aan de voorlichting over de CSPE’s 2018. Tijdens druk bezochte bijeenkomsten per profiel werd een tipje van de sluier opgelicht, waardoor veel docenten gerust en geïnformeerd naar huis gingen. Zij kunnen de afname van de CSPE goed voorbereiden. Maar natuurlijk is nog niet precies bekend uit welke opdrachten het examen gaat bestaan. In deze nieuwsbrief leest u enkele belangrijke onderwerpen die met de examens 2018 te maken hebben. De presentaties die tijdens de voorlichting zijn gebruikt vindt u op de website Nieuw VMBO.

Vertrouwelijke informatie
Tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten over het CSPE 2018 is vertrouwelijke informatie gedeeld met docenten. Informatie die bedoeld is om hen te informeren over het komende CSPE, maar niet om verder te verspreiden. Niet voor niets toetsen we vooraf of de scholen die docenten aanmelden CSPE’s hebben aangevraagd en verzoeken we de deelnemers de informatie niet buiten de vakcollega’s op uw eigen school te delen. We hebben moeten constateren dat niet alle deelnemers zich aan dit verzoek hebben gehouden. Al op 9 november ‘s avonds werd duidelijk dat vertrouwelijke informatie gedeeld was met derden.
We vragen u nogmaals, heel dringend, dit niet te doen. U benadeelt met het delen van informatie niet alleen uzelf, maar ook uw collega’s. Als informatie namelijk gedeeld wordt kunnen we een voorlichting zoals begin november 2017 over de komende CSPE’s in 2018 niet meer organiseren.

Afname CSPE 2018
In 2018 mogen de CSPE’s worden afgenomen tussen 2 april en 6 juli. In deze periode moet ook de herkansing, mocht dat nodig zijn, plaatsvinden. In februari ontvangen alle scholen zogenaamd grijze vlekken examens en instructies voor examinatoren. Op basis van deze informatie kunnen de CSPE’s voorbereid worden. Voor afname van een CSPE kunt u leerlingen een introductieanimatie laten zien. Er zijn twee van dergelijke animaties: een algemene over het CSPE (die u altijd kunt laten zien) en een specifieke animatie voor een profielvak-CSPE. De laatste mag vlak voor de afname van het CSPE aan de kandidaten getoond worden. Alle animaties vindt u op de site van Cito .

5 Dagen voor de start van de afname van  het profielvak-CSPE bij u op school mogen examinatoren de examenopgaven bekijken en oefenen, zodat zij weten wat er van de kandidaten voor dat profielvak gevraagd gaat worden. Het spreekt voor zich dat de opgaven dan niet aan leerlingen uitgedeeld mogen worden.

Herkansing: het hoogste cijfer telt
Soms slaagt een leerling niet in één keer, maar is een herkansing nodig. Herkansen kan voor BB en KB kandidaten die examen doen in leerjaar 3 op 2 momenten: in leerjaar 3 en in leerjaar 4. Herkanst een kandidaat in leerjaar 3 het profielvak-CSPE dan kan hij onderdelen van het examen opnieuw doen. Een onderdeel van een CSPE wordt aangeduid met een hoofdletter A, B, C of D. Een kandidaat kan bijvoorbeeld onderdeel A of C opnieuw doen. Let op: de kandidaat moet dan wel het hele onderdeel opnieuw doen en niet een deel van een onderdeel. Kiest een kandidaat ervoor in leerjaar 4 te herkansen dan moet hij het hele CSPE opnieuw doen. Omdat GL-kandidaten maar één herkansing hebben kunnen zij alleen in leerjaar 4 na de uitslag eerste tijdvak herkansen.

Vindt een herkansing plaats in hetzelfde leerjaar als de eerste afname van het CSPE (en wil een leerling dan onderdelen van het profielvak-CSPE herkansen) dan telt het hoogst gehaalde cijfer voor het hele examen, niet het hoogst behaalde aantal punten per onderdeel.

Inleveren van schoolexamencijfers
Er bestaan veel vragen rond het inleveren van schoolexamencijfers bij DUO. Dit komt omdat de regels veranderd zijn én omdat in het vmbo de keuzevakken alleen met een schoolexamen worden afgesloten.

De regels zijn:

  • Daar waar er sprake is van de combinatie van een SE en CE gaat de aangepaste aanlevertermijn van 10 dagen gelden. Dit betekent:
    • Papieren examens: cijfers worden uiterlijk 10 kalenderdagen voor de start van het eerste tijdvak aangeleverd;
    • Digitale examens (BB- en KB-flex): cijfers worden uiterlijk 10 kalenderdagen voor de afname van het betreffende CE bij de betreffende leerling aangeleverd.
  • Voor de CSPE’s wordt dezelfde lijn gehanteerd als voor de digitale examens: de cijfers van eventuele schoolexamens worden uiterlijk 10 kalenderdagen voor de afname van het betreffende CSPE bij de betreffende leerling aangeleverd.
  • Daar waar er alleen sprake is van een SE (bijvoorbeeld bij de beroepsgerichte keuzevakken) moeten de cijfers uiterlijk 10 kalenderdagen voor het bekend worden van de normering, worden aangeleverd. In 2018 is de bekendmaking op 6 juni.

Inleveren van cijfers in Wolf
Regelmatig wordt gevraagd of de cijfers die kandidaten halen voor het CSPE dat ze in leerjaar 3 doen ingevoerd moeten worden in Wolf ook als de normering al bekend is. Het antwoord is ‘ja’. We vragen u zoveel mogelijk cijfers in te voeren. Met behulp van deze cijfers wordt niet alleen de normering vastgesteld, maar wordt ook geanalyseerd hoe de kandidaten (in leerjaar 3 en 4, op itemniveau) het CSPE hebben gemaakt. Dit levert waardevolle informatie op. Het is van belang dat u alleen de cijfers van de eerste afname van een kandidaat in Wolf invoert en niet de resultaten van een eventuele herkansing.

22 maart: vervolgbijeenkomst
Op 22 maart vindt er opnieuw een bijeenkomst plaats over de profielvak-CSPE’s in 2018. Dan staat het beoordelen van de CSPE’s centraal. Het is erg belangrijk dat alle docenten, die CSPE’s beoordelen, zich aan de beoordelingscriteria houden, zodat resultaten vergelijkbaar zijn en het bij het vaststellen van de N-term niet de indruk ontstaat dat er een te makkelijk CSPE ontwikkeld is, omdat kandidaten, vanwege te soepele beoordelingen, te hoge scores halen.

Bijeenkomst vol: meld je voor de wachtlijst
De afgelopen keer hebben we gemerkt dat er meer belangstelling voor de voorlichting was dan wij hadden ingeschat. Zodra bijeenkomsten vol zaten zijn we met een wachtlijst gaan werken, maar niet alle belangstellenden hebben zich daarvoor gemeld. Jammer, want alle mensen die op de wachtlijst stonden konden uiteindelijk deelnemen aan een van de bijeenkomsten, maar wie niet op die lijst staat kan ook niet geplaatst worden. Dus: is een bijeenkomst vol, meld je dan voor de wachtlijst. Wij doen ons uiterste best om dan toch iedereen te plaatsen.