nieuws

EIB: 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig

EIB: 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig

14 december 2017

In de periode 2018-2022 zijn volgens het EIB 55.000 nieuwe arbeidskrachten nodig in de uitvoerende bouw. Na zes jaar van crisis en een enorm verlies aan arbeidsplaatsen, is de situatie nu 180 graden omgedraaid. De werkloosheid is fors gedaald en het aantal vacatures is explosief toegenomen. Personeelsschaarste is nu het sleutelwoord op de bouwarbeidsmarkt.

Tijdens de crisis zijn 60.000 banen in de uitvoerende bouw verloren gegaan. Hier stond een instroom van jonge mensen met 35.000 tegenover. De komende vier jaar wordt rekening gehouden met extra arbeidscapaciteit van ruim 20.000 en een vervangingsvraag van 35.000.

Het aantal leerlingen in de bouwopleidingen kan bij de aantrekkende vraag weer oplopen tot de niveaus van voor de crisis, maar dit vergt wel tijd en inspanning. Het zal ook niet eenvoudig zijn om de vraag op korte termijn op te vangen door de inzet van werklozen, buitenlandse arbeidskrachten en het losweken van mensen uit andere sectoren. 

Flexibilisering is tijdens de crisis stormachtig toegenomen. In de bouw is sterke behoefte aan flexibele arbeid vanwege de sterke conjunctuurgevoeligheid en de invloed van weersomstandigheden. Inmiddels bestaat bijna de helft van de arbeidskrachten op de bouwplaats uit ZZP’ers. Vooral in gespecialiseerde beroepen is de flexibiliseringsgraad hoog.

Lees het hele artikel op de site van Bouwend Nederland >>