nieuws

TIP: SketchUp software voor het onderwijs

TIP: SketchUp software voor het onderwijs

16 november 2020

Vroeger was het leven eenvoudig en kon SketchUp Make 2017 kosteloos gedownload worden. Deze gratis variant was bedoeld voor niet-commerciële doeleinden en dus zeer geschikt voor het onderwijs. Maar tijden veranderen en de gratis SketchUp Make heeft plaats gemaakt voor SketchUp Free en SketchUp for Schools.

Welke varianten zijn er momenteel, wat zijn de verschillen, wat zijn de kosten en hoe kom ik eraan? In samenwerking met SketchUp Studio, de aanbieder van de SketchUp trainingen op bijscholingvmbo, geven we antwoord op deze vragen. Met onderaan ons advies.

SketchUp Pro
De meest bekende variant van SketchUp is de Pro versie. Deze installeer je fysiek op de computer en is dus niet online. SketchUp Pro is eigenlijk een softwarebundel van drie programma’s: SketchUp, Style Builder en LayOut. Met name de laatste is erg handig wanneer je SketchUp gaat gebruiken om je 3D model te vertalen naar een tekening op schaal met stempel, maatvoering en alle andere ingrediënten voor een professionele presentatie. Een ander groot voordeel van SketchUp Pro is de mogelijkheid om extensies te installeren. In SketchUp Pro heb je toegang tot de ‘Extension Warehouse’, een online winkel met betaalde maar ook veel gratis extensies om de functionaliteit van SketchUp uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan extensies om 3D modellen gereed te maken voor de CNC of lasersnijder. 

Kosten Pro (educatieve betaalde licentie voor docenten thuisgebruik en 'floating licentie' voor op school)
De kosten voor SketchUp Pro bedragen voor een Teacher Subscription (docenten licentie) €51,- per jaar. Je kunt SketchUp op twee computers naar keuze installeren en bent vrij om te gaan en staan waar je maar wil. Op de school zelf is de zogenaamde ‘floating license’ een logische optie. Je kunt nu SketchUp op alle computers installeren en de lokale server houdt bij hoeveel licenties er in gebruik zijn. Neem je bijvoorbeeld dertig licenties af en probeert leerling nummer eenendertig in te loggen dan krijgt hij/zij de melding dat alle licenties vergeven zijn. Deze licentie is enkel binnen het netwerk van de school te gebruiken en kost slechts €28,- per jaar per licentie (minimum van 10 licenties, daarboven willekeurig aantal). Educatieve persoonsgebonden licenties zijn ook te koop en kosten vanaf 10 stuks 46,- per jaar per licentie (vanaf 50 stuks 42,-). Voor meer informatie neem contact op met www.slbdiensten.nl

SketchUp Free (gratis licentie, online gebruik) (en SketchUp Make)
De gratis SketchUp Make wordt niet meer onderhouden en heeft plaats gemaakt voor de online ‘SketchUp Free’. Voor onderwijsdoeleinden adviseren we SketchUp for Schools. Deze heeft meer mogelijkheden dan SketchUp Free en is voor educatie doeleinden ook gratis. 

SketchUp for Schools (gratis licentie voor educatie doeleinden, online gebruik)
Speciaal voor het onderwijs is er ook SketchUp for Schools. Deze biedt t.o.v. ‘SketchUp Free’ meer mogelijkheden. Denk aan bijvoorbeeld het exporteren naar DXF (t.b.v. de lasersnijder/snijplotter) en extensies om het printen naar 3D te vereenvoudigen. Dit klinkt natuurlijk bijna te mooi om waar te zijn en dat is het ook. SketchUp for Schools biedt namelijk geen online variant van LayOut aan. Dit maakt het niet mogelijk om het getekende werk als technische tekening de printer uit te krijgen.

Het is daarentegen voor de leerling wel mogelijk om thuis aan een 3D model te werken via de online SketchUp for Schools en op school met SketchUp Pro verder te werken. De tekening wordt tussentijds opgeslagen in de Microsoft of Google cloud die door beide pakketten benaderd kan worden. Wat betreft de interface zijn er wel grote verschillen tussen ‘SketchUp Pro’ en ‘SketchUp for Schools’. De handige leerling zal hier niet heel veel moeite mee hebben, maar voor iedereen met iets minder aanleg kan dit een drempel zijn.

De technische eisen waar een laptop / chromebook aan moet voldoen voor deze versie van SketchUp staan beschreven in dit artikel.

Whitelist
Wil de school gebruik maken van het delen van bestanden voor gebruik binnen SketchUp Pro (op school) en ‘SketchUp for Schools’ (thuis) dan moet je zorgen dat het domein van de school op de ‘whitelist’ komt. Dit kan alleen wanneer er gebruik wordt gemaakt van ‘Microsoft for Education’ of Gsuite. Hierover meldt SketchUp het volgende:

Google IT administrators need to go to the Google Marketplace and search for our application while logged in with their administrative account. They will then perform a "Domain Install" and accept permissions on behalf of their users. Once this has been done all users on their domain will be able to log in at edu.sketchup.com.

Microsoft administrators can log into the product with their administrative accounts directly at edu.sketchup.com and they will be shown the app permissions and given the option to accept them.

Advies
Gezien de kosten zou ons advies zijn om op school gebruik te maken van de educatieve 'floating licentie' voor SketchUp Pro. Dit advies is m.n. gebaseerd op het gegeven dat de 'floating licentie' gebaseerd is op het aantal dat je op een bepaald moment in gebruik hebt en de beperkte kosten van zo'n licentie (stel 20 leerlingen, waarvan er 10 simultaan SketchUp gebruiken: 10 x 28,- = 280,-).

Thuis laat je de leerlingen werken met SketchUp for Schools. De in beperkte mate afwijkende interface met SketchUp Pro is een klein nadeel.

Voor het alternatief, de educatieve thuislicentie, ben je per leerling 46,- kwijt en de licenties zijn niet te delen (stel 20 leerlingen: 20 x 46,-= 920,-). Voor de docent adviseren we de educatieve thuislicentie van 51,- te installeren op de laptop, omdat het voor een docent handig is altijd over een licentie te beschikken. Alle prijzen zijn excl. BTW.

Cursus
Ben jij docent op een vmbo school en wil je graag SketchUp leren? Neem dan een kijkje op www.bijscholingvmbo.nl/bwi en zoek vervolgens op ‘SketchUp Studio’. Je krijgt dan een overzicht van alle gesubsidieerde cursussen die zij aanbieden.