nieuws

Van Bijsterveldt schrapt kansloze studies

12 april 2012

Minister Van Bijsterveldt wil populaire mbo opleidingen waar weinig werk in is beperken. Dat heeft zij de Tweeede Kamer laten weten.Marja van Bijsterveldt 2

Volgens de minister zijn de mbo scholen er niet in geslaagd hun aanbod op de regionale behoefte af te stemmen. Met een aantal populaire opleidingen zoals artiest of dierverzorging is het moeilijk een baan te vinden. Aan de andere kant krijgen kleine gespecialiseerde technische opleidingen waar wel vraag naar is meer ruimte, zoals horlogemaker of restauratiestukadoor.

Mbo scholen kunnen in de regio opleidingen met elkaar uitwisselen. Om vrijblijvendheid in de afstemming en het aanbod tegen te gaan heeft het ministerie via een licentiesysteem grip op het aanbod. Instellingen krijgen opleidingen alleen bekostigd na toestemming van de minister van OCW.

Databank
DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) gaat een landelijke databank opzetten. Voor jongeren die een mbo opleiding willen kiezen komt op basis van de gegevens in de databank een studiebijsluiter beschikbaar. Daarmee kunnen zij beter het toekomstperspectief van een studie inschatten. Denk hierbij aan informatie over de kans op een baan, het niveau van de opleiding, hoe lang het zoeken naar een baan kan duren en het gemiddelde startsalaris.