nieuws

Pesten vooral met woorden

24 april 2012

Met de opkomst van Faceboek, Twitter en Hyves lijkt het of pesten steeds meer digitaal gebeurt. Het ouderwetse pesten op school loopt echter (nog) volop voorop. Pesten gebeurt vooral met woorden of door uitsluiten.Pesten niet cool 

Er is geen enkel excuus om te pesten, maar toch wordt er dagelijks gepest. Dit begint al op de basisschool, maar komt ook voor in het voortgezet onderwijs en op de werkvloer. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van gepest worden groot zijn. 

Codename Future heeft aan ruim 2.600 jongeren van het VMBO, HAVO en VWO een aantal ‘pestvragen’ voorgelegd. Daaruit blijkt dat het ouderwetse pesten  populairder blijft dan cyberpesten. Het treiteren gebeurt in de klas nog het meest met woorden (52%) of juist door een leerling te negeren en buiten te sluiten (25%). Een op de tien jongeren geeft aan dat hij/zij via Hyves, e-mail, Facebook of Twitter klasgenoten pest.

Ondanks dat 79% van de jongeren pesten laf vindt, wordt 12% van de jongeren gepest. Ook pestkoppen zelf zijn wel eens slachtoffer van pesterijen (11%). Twee op de tien jongeren zegt wel eens te pesten. Het hoort er volgens hen nou eenmaal bij (9%) en sommigen vinden het stoer (7%).

Het onderzoek van Codename Future kunt u hier downloaden.