nieuws

Metsel- en voegwedstrijd 2012

26 april 2012

Het 60e KNB Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap is gewonnen door Robin van Hoof en Twan van der Heijden. Robin won het metselen en kreeg daar de ‘Zilveren Troffel’, een wisselprijs, voor uitgereikt. Hij volgt een vmbo-opleiding bij het Commanderij College in Gemert.

Twan werd eerste bij het voegen. Aan hem werd woensdag bij De Meerwaarde in Barneveld de ‘Zilveren Voegspijker’, ook een wisselprijs, overhandigd. Twan volgt een mbo-opleiding via BGA-Nederland in Boxtel en werkt bij Van Beurden & De Gevel BV in Oirschot.

Alle prijzen zijn uitgereikt door Jeanette Noordijk, plaatsvervangend Directeur Generaal Onderwijs bij het ministerie van OCW. Op 24 april bracht koningin Beatrix een bezoek aan de kampioenschappen.

De andere prijswinnaars bij metselen zijn Marco de Looff uit Kapelle - leerling van het Calvijn College Kerkpolder in Krabbendijke - en Ben van Sambeek uit Hoogeloon - leerling van het Pius X College in Bladel. De andere prijzen in de categorie voegen gingen naar Mitchel van Schaijk uit Boxtel en Bjorn Wilbrink uit Ede. 

Zilveren troffel 2012

Finaleweek
De finaleweek van het 60e Nationaal Metsel- en Voegkampioenschap vond plaats van 18 tot en met 25 april bij vmbo De Meerwaarde in Barneveld. Twaalf metselfinalisten, geselecteerd uit de winnaars van zeven regionale voorronden, streden er om het Nationaal Kampioenschap voor vmbo-leerlingen Metselen. Op dezelfde locatie was ook het Nationaal Kampioenschap Voegen. Deze deelnemers zijn leerlingen van de praktijkopleiding voegen (BGA-Nederland) in Boxtel.

De finale-opdracht was dit jaar het metselen en voegen van twaalf zitbanken naar een ontwerp van Rodger van Leeuwen van studio MAAK uit Amsterdam. De deelnemers maakten ook twaalf parkelementen. De vakjury keek bij de beoordeling onder meer naar de techniek van het metselen en voegen, de beroepsuitstraling, werkplekverzorging en het eindresultaat.

De wedstrijden worden georganiseerd door brancheorganisatie KNB. Doel van de wedstrijden is het promoten van het metsel- en voegvak en het bevorderen van de instroom naar dit vakonderwijs. Naast het initiëren van de wedstrijden ondersteunt de georganiseerde baksteenindustrie via KNB ook op andere manieren het metselonderwijs. Zo organiseert KNB jaarlijks een lerarendag voor metseldocenten, verzorgt het stenensponsering voor het metselonderwijs en ontwikkelt het leermiddelen.