nieuws

Docenten krijgen veiligheidspakket uitgereikt

7 juni 2012

Tijdens de Landelijke Dag voor docenten van de afdeling Bouwen, Wonen en Interieur is het eerste exemplaar van de map Veiligheid in Praktijklokalen overhandigd aan Willem de Pagter, voorzitter van de regiocoördinatoren van het Platform. Het veiligheidspakket bestaat o.a. uit controlelijsten voor machines en instructiekaarten voor leerlingen.

Veiligheid in praktijklokalen collage 

Het veiligheidspakket is ontwikkeld in samenwerking tussen het Platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur en Voion, het Arbeidsmarkt & Opleidingsfonds voor het voortgezet onderwijs. De docenten krijgen een instrument in handen om veilig onderwijs te bieden en de leerlingen te leren hoe zij veilig op stage kunnen.

Ongelukken voorkomen
Een goede veiligheidscultuur begint bij aanwezigheid van kennis en goed gedrag. Als de docent uitdraagt dat hij/zij veiligheid belangrijk vindt, zullen de leerlingen volgen. Niet alleen door een voorbeeld te zijn van goed veiligheidsgedrag, maar ook door leerlingen voor te lichten, te instrueren en aan te spreken op onveilig gedrag.

Met de controlelijsten kan nagegaan worden hoe het met de Veiligheid in het Praktijklokaal staat. Naast de controlelijsten en de docentenhandleiding bevat het pakket ‘Veiligheid in Praktijklokalen’ de volgende producten:

  • Machinale: document met een overzicht van de veiligheidsaspecten die voor de machinale extra van belang zijn.
  • Instructiekaarten: kaarten met een stapsgewijze instructie voor de bediening van machines
  • Folder voor leerlingen en ouders over het belang van veilig werken.
  • Cursus Basisveiligheid: webgebaseerde cursus voor leerlingen over veiligheid; basisveiligheid kan kort omschreven worden als een vmbo versie van vca.

Veiligheid in praktijklokalenLD 2012 Veiligheidbox uitreiking
De risico’s bij het werken met machines in praktijklokalen zijn behoorlijk groot. Het is dus belangrijk dat veilig en gezond werken in de opleiding goed wordt aangeleerd in een veilige omgeving. Voion zet zich in voor een betere veiligheid in praktijklokalen. Naast het veiligheidspakket voor de docenten Bouwen, Wonen en Interieur gaat Voion ook veiligheidsproducten ontwikkelen voor de gehele sector Techniek en Techniek Onderbouw.

Verspreiding
Alle lidscholen van het Platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur hebben op de Landelijke Dag een exemplaar ontvangen of krijgen dat nagestuurd. In september is de map voor anderen tegen kostprijs te bestellen (button bestellen in de linkerkolom).

Advies
Voion, het recent opgerichte Arbeidsmarkt & Opleidingsfonds voor het voortgezet onderwijs, continueert de taken van Arbo-VO, het onafhankelijk kennis- en adviescentrum voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in het voortgezet onderwijs. Medewerkers van Voion kunnen u op school informeren over veiligheid. Neem daarvoor contact op met Voion: www.voion.nl