nieuws

Aantal gezakten vmbo verdubbeld

13 juni 2012

Het aantal leerlingen dat dit jaar gezakt is op het vmbo is verdubbeld van 5 naar 10%. Jan van Nierop, voorzitter van de Stichting Platforms vmbo, zegt dat dat een gevolg is van de zwaardere eisen voor het eindexamen. Vooral leerlingen in de beroepsgerichte leerwegen zijn de dupe. Dit jaar hebben 106.158 vmbo leerlingen het examen gedaan.Diploma

Dit schooljaar moeten leerlingen van vmbo, havo en vwo gemiddeld een voldoende halen over alle vakken bij het landelijke examen. Bovendien telt voor vmbo-leerlingen in de beroepsgerichte leerweg het centraal examen net zo zwaar mee als het schoolexamen. Voorheen was de verhouding 1:2.

Van Nierop op de site van de NOS: "Ik vind het voor leerlingen zeer teleurstellend dat ze op grond van strengere eindexameneisen nu zakken, want voor deze groep zijn tijdens het spel de spelregels veranderd." 

In een reactie zegt minister Van Bijsterveldt dat het diploma ergens voor moet staan. Er waren veel klachten van vervolgopleidingen over het niveau van de leerlingen en daarom zijn de eisen aangescherpt, benadrukt ze. Van Bijsterveldt wil verder niet op de cijfers reageren. Ze wacht de officiële gegevens af.

Klik hier voor het gehele item en een interview met Jan van Nierop op de site van de NOS.