nieuws

Experiment 'extra examenmoment' beëindigd

9 november 2009

Leerling theorieOp 12 scholen heeft een pilot 'extra examenmoment' plaatsgevonden. De conclusie is dat het experiment niet ingevoerd gaat worden, ondanks de positieve waardering van leerlingen.

Vanaf schooljaar 2006 – 2007 hebben 12 scholen geëxperimenteerd met een extra examenmoment in januari. Omdat de leerlingen positief waren, is in het afgelopen jaar bekeken of het mogelijk is het project landelijk uit te rollen. De gevolgen zijn echter groot:

  • enkele duizenden examinatoren moeten beschikbaar zijn;
  • de IB-groep en het Cito worden extra belast;
  • de geheimhouding van examens kan niet meer worden gegarandeerd. Het CvE (voorheen CEVO) vraagt zich af of er voldoende bekwame examenmakers beschikbaar zijn voor het maken van extra examens.
  • als de scholen zelf de examens afnemen, neemt de belasting van de docenten met 25 klokuren toe. Uit onderzoek blijkt dat scholen vinden dat invoering niet mag leiden tot verhoging van de werkdruk van docenten.
  • diverse automatiseringsprogramma’s bij de IB-groep moeten aangepast worden;
  • de vervolgopleidingen geven aan dat de opleidingstructuur aangepast moet worden als leerlingen tussntijds instromen.

Al met al zou het invoeren van een extra examenmoment door het jaar heen neerkomen op een structurele investering van een kleine 50 miljoen euro per jaar.

Het ministerie concludeert dat de landelijke invoering kostbaar is en teveel organisatorische knelpunten heeft; daarom wordt de pilot beëindigd. De huidige pilotscholen mogen nog tot 2011 een extra examenmoment aanbieden.

De brief van het ministerie van OCW over het beëindigen van de pilot 'extra examenmoment' kunt u hier downloaden.