nieuws

Opleidingsbedrijf stimuleert 'Basisveiligheid'

12 november 2009

Sterke samenwerking Pius X, ROC van Twente en VVBA met cursus ‘Basisveiligheid’

Op 7 oktober jl. zijn op het Pius X College aan de Van Renneslaan in Almelo de eerste certificaten ‘Basisveiligheid’ uitgereikt aan vmbo-leerlingen Bouwtechniek. De certificaten zijn een concreet bewijs van een vruchtbare samenwerking tussen Pius X, ROC van Twente en VVBA (Vereniging Vakopleiding Bouwberoepen Almelo en omstreken), waarbij voorbereidend onderwijs letterlijk is afgestemd op het bedrijfsleven.

Pius X basisveiligheid

Foto: alle leerlingen van het Pius X College vmbo, afdeling Bouwtechniek, hebben inmiddels hun certificaat Basisveiligheid behaald. Zij werden op 7 oktober toegesproken door Pieter van Schilt (directeur Pius X Van Renneslaan),  Robert Herman (VVBA) en Rob Hazelhoff (ROC van Twente).

De digitale cursus ‘Basisveiligheid’ is in 2008 door het Platform vmbo Bouwtechniek voor vmbo-leerlingen uitgebracht. Vanuit verschillende hoeken bleek hier vraag naar te zijn. Het lespakket bestaat uit arbowetgeving, gevaarlijke stoffen, elektriciteit, brand- en explosiegevaar, de werkplek, hijsen en heffen, werken op hoogte, gereedschap, gereedschapmachines en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Uitreiking
Alle leerlingen van het Pius X College uit de afdeling Bouwtechniek timmeren, metselen en fijnhoutbewerken kregen 7 oktober als eersten in de regio Twente hun felbegeerde certificaat uitgereikt.

Cursus goede zaak
De opleidingsbedrijven VVBA regio Almelo en SSB regio Twente (opleidingsbedrijf voor de bouw) hebben kennisgemaakt met het product Basisveiligheid voor het vmbo. VVBA-directeur Robert Herman zegt het een goede zaak te vinden dat basisveiligheid een belangrijk onderdeel van het lesprogramma wordt. Het belang hiervan wordt nog eens onderstreept door het VVBA-logo dat op de certificaten staat vermeld.

Voorsprong
Pieter van Schilt, directeur van Pius X-locatie Van Renneslaan, is erg blij met het initiatief van Harrie Kemerink op Schiphorst (docent bouwkunde Pius X College), die met de cursus ‘Basisveiligheid’ concrete banden legt met het bedrijfsleven om zo de leerlingen voor te bereiden op beroepen in de bouw. “Ook het ROC heeft hier baat bij, leerlingen komen tenslotte binnen met een voorsprong”, aldus Rob Hazelhoff van het ROC van Twente. "Datzelfde gaat op voor de bedrijven die jongeren kunnen aannemen die al belangrijke basiskennis over veiligheid in de bouw bezitten. Voorbereidend onderwijs kun je hier heel letterlijk nemen. Er is echt afstemming op elkaar, we houden elkaar goed op de hoogte. Een mooi begin van een vruchtbare samenwerking.”