nieuws

Vmbo leerlingen tevreden over opleiding

29 oktober 2009

Vmbo 10 jaar banner

VMBO leerlingen met een diploma op zak zijn tevreden over de gevolgde opleiding in het VMBO. Wel hadden volgens de oud-leerlingen de docenten strenger mogen zijn en de opleiding uitdagender. Het grootste deel van de schoolverlaters vindt het vmbo een goede basis voor de vervolgopleiding. Dat blijkt uit het rapport ‘VMBO: Tevredenheid en aansluiting met vervolgonderwijs’.

Het ministerie van OCW heeft ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van het vmbo bijna 5.000 leerlingen gevraagd naar hun mening over het onderwijs. Ruim 83% is tevreden over zowel de breedte als de diepgang. Maar het mag wel uitdagender: slechts 24% vond de opleiding uitdagend en één op de vijf vindt de opleiding achteraf gezien te gemakkelijk. Verder vindt ‘slechts’ 20% dat de docenten streng waren in de beoordeling en één op de vier dat de examens en opdrachten pittig waren. Dit kan er volgens de onderzoekers ook op wijzen dat het met de motivatie van de vmbo-leerlingen redelijk goed zit.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt: “Het vmbo is samen met het mbo hofleverancier van vakmensen. Zij zijn van groot belang voor onze economie. Vmbo-ers geven echter ook aan dat het onderwijs strenger en uitdagender mag. Ik ben het daar volledig mee eens! De basis op orde en de lat omhoog!”

Aansluiting vervolgonderwijs
De vmbo-schoolverlaters zijn tevreden over de aansluiting naar de gekozen vervolgopleiding. Ongeveer 90% van TL, 85% van GL en 80% van de KB leerlingen kiest voor een mbo-opleiding op niveau 3 of 4. De leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg stromen massaal door naar niveau (1 en) 2.

Verder blijkt uit het onderzoek dat een groot aantal gediplomeerden trouw blijft aan hun opleidingsrichting. Zo kiest 90-80% van de vmbo-leerlingen met een technische opleiding voor een vervolgopleiding in een verwante richting. En wat uitval betreft: slechts 3% van de vmbo-jongeren in schooljaar 2006/2007 die met een vervolgopleiding begonnen zijn, zijn in de eerste anderhalf jaar na het vmbo uitgevallen.