nieuws

Esdal bouwt woning in lokaal

7 november 2011

Het Esdalcollege in Klazienaveen bouwt in het stellokaal een woning op ware grootte. Timmer, metsel, schilder en meubelleerlingen dragen hun steentje bij. Tijdens het organiseren van het proces rond het bouwen van een woning maken de leerlingen kennis met beroepen op kantoor en arbo.Esdal woning 1

Het Esdal vindt dat het verschil tussen stage en school te groot is. "In de lesmethode moeten leerlingen opdrachten uitvoeren, maar veel onderdelen zijn abstract, moeilijk te begrijpe. Leerlingen begrijpen op stage de opdrachten veel makkelijker; het lampje gaat sneller branden. Dus waarom niet de stage in de school." 

Op het Esdalcollege is daarom het idee ontstaan om in het stellokaal een woning op ware grootte te laten bouwen door de leerlingen, met alles erop en eraan. In samenwerking met het bedrijfsleven wordt een opleidingswoning gebouwd als een echt woonhuis. Alle differentiaties komen aan bod; niet alleen de timmerlieden, schilders en metselaars, maar ook de meubelmakers worden bij het project betrokken. Zij zorgen voor het interieur zoals een cd-standaard, bed, toiletkastje, nachtkastje enz.

Esdal woning 2

Verder wordt er geproefd aan andere beroepsgroepen, zoals projectleider, werkvoorbereider, calculator, tekenaar en magazijnmeester. Op deze manier bouwen de leerlingen aan hun eigen opleiding én aan kennis over de mogelijkheden in de wereld van Bouwen, Wonen en Interieur.

Klik hier voor meer informatie over het project van het Esdalcollege, 

Esdal woning 3