nieuws

Grotere rol docent bij keuze leerling

3 oktober 2011

Docenten hebben een belangrijke rol in de beroepskeuze van leerlingen. Landbouwleerlingen zijn potentieel geinteresseerd in de afdeling BWI. Leerlingen weten meer over de grote diversiteit aan beroepen in de sector. Allochtonen krijgen onvoldoende informatie. Dit zijn een paar conclusies uit het onderzoek onder meer dan achthonderd vmbo-leerlingen en honderd docenten uit de afdeling Bouwen, Wonen en Interieur.

3e 4e jaars brochure coverInvloed docenten
De voorlichting op het vmbo speelt een grotere rol bij de keuze van leerlingen voor een sector. Uit het onderzoek van vorig jaar bleken de ouders vooral doorslaggevend bij de keuze van de leerlingen voor een sector. De invloed van de ouders is afgenomen ten gunste van de school en de docent. Leerlingen die voor Bouwen, Wonen en Interieur kiezen, laten zich ook vaak leiden door familie of kennissen die al in bouwsector werken.

Diversiteit
De voorlichting aan de leerlingen is afgelopen jaar verbeterd. Zo weten leerlingen nu meer over de grote diversiteit aan beroepen in de bouw. Toch geeft een kwart van de leerlingen aan nog meer te willen weten over leren en werken in de sector.

Kansen bij landbouwleerlingen en allochtonen
Van de ondervraagde leerlingen die voor de landbouwsector kozen, heeft dertig procent aan het begin van de opleiding overwogen voor Bouwen, Wonen en Interieur te kiezen. Met gerichte voorlichting in het tweede jaar van het vmbo kunnen docenten deze groep motiveren voor de sector te kiezen. Ditzelfde geldt voor allochtone leerlingen die ook de bouwsector overwegen, maar er uiteindelijk niet voor kiezen omdat ze onvoldoende informatie hebben.

Website BWI homeBeroepeninformatie
Docenten zullen in de voorlichting aan klas 2, voordat leerlingen een keuze maken, een tandje bij moeten zetten, vooral omdat leerlingen de voorlichting op school steeds belangrijker gaan vinden. Zo is de bekendheid van de website bouwenwoneninterieur.nl (de leerlingenportal van vmbo-bwi.nl) onder leerlingen niet groot, terwijl op de website juist veel beroepeninformatie staat waar veel behoefte aan is.

Meer gebruik middelen
De docenten maken steeds meer gebruik van de website, maar waarderen de andere voorlichtingsproducten minder goed dan vorig jaar en gebruiken ze ook minder. Het is belangrijk dat docenten de voorlichtingsproducten gebruiken om leerlingen goed te kunnen informeren en te zorgen dat meer leerlingen voor Bouwen, Wonen en Interieur kiezen. Dat is hard nodig, want sinds 2008 is het aantal leerlingen dat voor een bouwrichting binnen het vmbo kiest met een kwart afgenomen.

Download hier het volledige rapport als u meer wilt weten over het onderzoek van het Platform vmbo Bouwen, Wonen en Interieur 2011 onder ruim 800 leerlingen en 100 docenten.