nieuws

Veiliger onderhoud op hoogte

18 december 2009

Minister Van der Laan heeft besloten de bouwregelgeving aan te passen, zodat onderhoud aan gebouwen veiliger wordt. In een brief aan de onderhoudsbranches die op hoogte werken staat dat voorzieningen aan gebouwen worden getoetst bij de aanvraag van de bouwvergunning. Als er geen voorzieningen zijn voor veilig onderhoud, wordt de bouwvergunning niet meer verleend.

Vanggordel uit BVJaarlijks gebeuren er vele ongevallen bij het werken op hoogte. De onderhoudsbranches zijn afhankelijk van de voorzieningen aan, rondom en op het gebouw. Door eisen te stellen wordt werken op hoogte veiliger. Hans Simons, voorzitter van de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten is verheugd: 'dit is een grote stap voorwaarts'. Het toetsingskader is door het ministerie van SZW opgesteld in samenwerking met de verschillende onderhoudsbranches.

Rolsteiger uit BVVoorzieningen voor glazenwassers en gevelreinigers zijn bijvoorbeeld lichtstraten voorzien van doorvalbeveiliging, dakrandbeveiligingen en aanhaakvoorzieningen. Maar ook goede opstelplaatsen voor hoogwerkers en een veilige toegang tot de werkplek. Het Platform Preventie Valgevaar wil een jaarlijkse prijs in het leven gaan roepen voor het gebouw met de fraaiste voorzieningen voor onderhoud.

In de brief aan de onderhoudsbranches benadrukt minister Van der Laan dat 'nu reeds begonnen kan worden met goede voorlichting te geven omtrent het toetsingskader'. 'Voordeel hiervan is dat het vrijwel direct in de praktijk kan worden gebracht en dat het partijen, ook zolang er nog geen regelgeving is, bewust maakt van het probleem.'

Het is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de werknemer om van alle voorzieningen gebruik te maken. Daarom besteedt het vmbo leermiddel Basisveiligheid van het Platform vmbo Bouwtechniek een apart hoofdstuk aan het werken op hoogte.