nieuws

Leerlingen langer op vmbo

12 juni 2009

Marja van Bijsterveld 125pxIn principe hebben leerlingen vijf jaar de tijd om een vmbo-diploma te halen. Voor de meeste leerlingen is dat voldoende. Maar voor laatbloeiers en risicoleerlingen die voldoende in hun mars hebben is vijf jaar soms te weinig. Om deze jongeren een kans te geven om toch hun opleiding af te ronden, gaat het ministerie van OCW de ‘maximimale verblijfsduur’ van vijf jaar afschaffen. Net als nu in de bovenbouw van het havo en het vwo, kent het vmbo dan geen ‘maximale verblijfsduur’ meer.

De afgelopen jaren heeft het kabinet diverse initiatieven genomen om de doorstroom van het vmbo naar het mbo te verbeteren. Voorbeelden daarvan zijn de introductie van de assistentopleiding in het vmbo en de experimentele leergang vmbo-mbo2. Voor een beperkte groep, met name laatbloeiers en overbelaste leerlingen vormt de maximale verblijfsduur in het vmbo (vijf jaar) een té grote hindernis. Daarom schaft dit kabinet de maximale verblijfsduur op het vmbo af. Hierdoor krijgen scholen meer armslag in hun strijd tegen de uitval van leerlingen en krijgen laatbloeiers de kans alsnog het vmbo diploma te halen.

Stapelen
Na het vmbo gaan de meeste jongeren naar het mbo. Een aantal kiest voor een tweede vo-opleiding (stapelen), bijvoorbeeld van TL naar havo. Voor leerlingen met een vmbo BB diploma is het heel lastig om door te stromen naar KB. Beide leerwegen worden gezien als één schoolsoort, waardoor scholen geen geld krijgen voor deze doorstroom. Het ministerie wil deze belemmering wegnemen door ervoor te zorgen dat scholen wél geld krijgen. 

Deze vorm van doorstromen is met name interessant voor ‘laatbloeiers’ in de basisberoepsgerichte leerweg. Door het ‘stapelen’ kunnen in de toekomst talentvolle leerlingen uit de basisberoepsgerichte leerweg een kortere route naar mbo niveau 3 en 4 volgen. Het ministerie verwacht dat door deze maatregelen een beperkte groep leerlingen één of twee jaar langer op school zit. Daar staat tegenover dat in het vervolgonderwijs de leerroutes korter worden.

Consequenties
In 2007 gingen 51 leerlingen op kosten van de school van BB naar KB. Volgens het onderzoeksbureau Regioplan gelden de bovengenoemde belemmeringen dan ook eerder voor tientallen tot honderden dan voor duizenden leerlingen. Nader onderzoek heeft bevestigd dat het om kleine aantallen gaat. Voor de aanpassing van de ‘maximale verblijfsduur’ in het vmbo is een wetswijziging nodig. Het ministerie streeft er naar om deze wijziging per 1 augustus 2011 in te voeren. Tot die tijd kunnen scholen onder voorwaarden ook de ‘verblijfsduur’ met een jaar verlengen door een verzoek in te dienen bij de Inspectie van het Onderwijs

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart (staatssecretaris OCW): 'Ik wil met deze maatregelen zo veel mogelijk de belemmeringen voor alternatieve leerroutes wegnemen. Niet elke school zal van de geboden ruimte gebruik maken. In overleg met de leerling en diens ouders zijn de scholen het best in staat om te bepalen welke leerroute het best bij welke leerling past.

Ik vind dat iedere kind recht heeft op een zo hoog mogelijk diploma. Als dit betekent dat een leerling zijn diploma via het stapelen moet behalen, dan wil ik dat mogelijk maken. Ik wil jongeren de kans geven om zich maximaal te ontplooien en een goede start te maken met hun carrière. We moeten zuinig zijn op ons talent.'