nieuws

Inspectie: overtredingen vmbo bouw naar 55%

29 juni 2009

Arbeidsinspectie logoIn 2002 / 2003 heeft de Arbeidsinspectie een onderzoek uitgevoerd naar de veiligheid in praktijklokalen. Het zorgelijk beeld was aanleiding voor een nieuw onderzoek in 2008. De Arbeidsinspectie concludeert dat er weliswaar een verbetering waarneembaar is, maar dat de naleving nog steeds te laag is.

Uit de inspecties in 2008 op mavo, havo, vmbo en mbo blijkt het met de naleving van voorschriften rond veiligheid en gevaarlijke stoffen droevig gesteld is. Bij circa 9 van de 10 scholen zijn één of meer overtredingen vastgesteld.

Bij Bouwtechniek en Metaaltechniek is er een verbetering in vergelijking met inspecties in 2002/2003 (bouwtechniek) en 2005/2006 (metaaltechniek), maar er is nog veel te doen. Bij metaal & metalektro zijn in 61% van de geïnspecteerde lokalen overtredingen geconstateerd, ten opzichte van 83% in 2005/2006. Bij bouwtechniek is het aantal overtredingen nagenoeg gehalveerd van 96% in 2003 naar 55% in 2008. Een grote verbetering: we zijn er nog niet, maar wel op de goede weg! 

Afzuigarm houtstofEen van de punten over bouwtechniek lokalen in het Inspectierapport is de opslag van houtstof en houtstofexplosiegevaar. Het houtstof, dat vrijkomt bij houtbewerking, is een gevaarlijke stof. De Arbeidsinspectie constateert dat veel scholen niet bekend zijn met het explosiegevaar bij de afzuiging van houtstof. Dit kan met zuurstof een explosief mengsel vormen. 74% van de scholen met een houtstofinstallatie heeft onvoldoende maatregelen getroffen tegen stofexplosies.

De Arbeidsinspectie vindt het extra belangrijk dat risico’s worden aangepakt omdat het gaat om leerlingen op een leeftijd waar ongelukken door onervarenheid of onoplettendheid op de loer liggen. Leerlingen zijn bovendien de toekomstige werknemers. Het is daarom van belang dat veilig en gezond werken in de opleiding goed wordt aangeleerd.

In het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zijn werkgevers en werknemers bezig afspraken te maken over veilig en gezond werken. Zij zullen deze waar nodig aanvullen met maatregelen om veilig te werken met machines en gevaarlijke stoffen. Ook worden de resultaten van de inspecties en aanbevelingen besproken met de verschillende platforms, waaronder het Platform vmbo Bouwtechniek. Uiteraard zult u daar via de regiobijeenkomsten en de nieuwsbrief over geïnformeerd worden, zodat het aantal overtredingen minimaal wordt. 

De Arbeidsinspectie zal over enkele jaren opnieuw inspecteren of maatregelen hebben geleid tot verbetering.

  • Download hier het complete rapport.
  • De Arbobrochure met de belangrijkste arbeidsrisico’s in het vmbo kunt u hier downloaden.