nieuws

School en centraal examen even zwaar (met uitslag poll)

25 augustus 2010

In 2012 telt bij de beroepsgerichte leerweg van het vmbo het cijfer voor het centraal examen even zwaar als die voor het schoolexamen. De dubbeltelling van het schoolexamen vervalt hiermee. Bij de andere leerwegen en havo en vwo is dit al zo. De ministerraad heeft dit voorstel overgenomen van staatssecretaris van Bijsterveldt.

Op 26 augustus is het besluit van het ministerie van OCW aan de Tweede Kamer gestuurd. De brief van staatssecretaris van Bijsterveldt is onderaan dit bericht te downloaden. 

Tijdens het onderwijsdebat over de nieuwe slaag-/zakregeling op 23 september steunde een meerderheid in de Tweede Kamer dit plan. Het persbericht over dit besluit is onderaan dit bericht te downloaden.

In de poll op deze site geeft 58% van de docenten aan dit een goede zaak te vinden. 52% van de leerlingen is het daarmee eens. Eenderde deel van de docenten vindt dat het schoolexamen zwaarder moet wegen. Bij de leerlingen is het net andersom: daar vindt eenderde dat het landelijk examen belangrijker is.

Bouwtechniek lokaal 1Ongelijkheid
De staatssecretaris wil dat het al dan niet slagen van een leerling minder afhankelijk wordt van de school. Uit onderzoek van de Inspectie bleek namelijk dat op een aantal scholen het cijfer voor de schoolexamens hoger was dan dat voor het centrale examen. Hierdoor kan een leerling op de ene school makkelijker slagen dan op de andere.

Examenlicentie kwijtraken
Om te zorgen voor meer gelijkheid tussen scholen neem het ministerie ook nog andere maatregelen:

  • vanaf 2012 moet het gemiddelde cijfer voor het centraal schriftelijk eindexamen voldoende zijn.
  • scholen die een structureel verschil hebben tussen de cijfers voor het landelijk en het schoolexamen, kunnen in de toekomst hun examenlicentie tijdelijk kwijtraken;

Voor havo- en vwo-leerlingen komt daar nog een eis bij: voor de drie basisvakken Nederlands, Engels en wiskunde mag maximaal één 5 als eindcijfer gehaald worden. Deze eis gaat nog niet gelden voor het vmbo.

Download hier het besluit van het ministerie van OCW van 26 augustus 2010.

Download hier het persbericht over het kamerdebat op 23 september 2010