nieuws

Salaris belangrijkste bij beroepskeuze

7 september 2010

Geld 1Salaris vinden scholieren van 10 tot 16 jaar het allerbelangrijkste in een beroep. Dat blijkt uit een onderzoek van scholieren.tv onder 7500 scholieren. 36% van de meisjes en bijna de helft van de jongens (48%) vindt salaris het belangrijkste. Op de tweede plaats volgt collega’s en werksfeer met 27%. Als jongeren ouder worden verdwijnt het verschil tussen beide. Ongeacht de leeftijd, zijn zowel salaris als werksfeer significant belangrijker dan zaken als status, afwisselend werk en werktijden.

Kansrijke beroepen. Scholieren hebben een duidelijk beeld van de sectoren waar de meeste kans op werk ligt. Na Gezondheid met 21% volgt Onderwijs & Wetenschap (15%) en Techniek met 13%. Voor jongens staat Techniek met 21% op de eerste plaats, terwijl dat bij meisjes de Gezondheidszorg is (28%). De minste mogelijkheden zien jongeren in Transport & Logistiek, Financieel-economisch, Toerisme en ICT.

Orientatie. Ruim driekwart van de jongeren tussen 10 en 16 jaar weet al wat ze later wil worden. Maar ondanks dat 80% denkt te weten welke beroepen er allemaal zijn, zoeken ze actief naar informatie over beroepen en opleidingen. Open dagen staan daarbij voor een derde van de leerlingen bovenaan, op de voet gevolgd door vrienden & familie en websites. De jongere wil ook graag bevestigd worden in de keuze. Ouders spelen daar een belangrijke rol in, gevolgd door school en vrienden.

Bouwtechniek lokaal 2Kansen voor Bouwen, Wonen en Interieur. Uit het onderzoek blijkt dat jongeren salaris belangrijk vinden. Daar ligt een mooie kans voor onze sector, waar de salariëring goed is. En ook tijdens de opleiding op het mbo kan een jongere al verdienen. Daarnaast ligt er een kans bij open dagen. Ondanks dat jongeren denken te weten welke beroepen er bestaan komen ze informatie inwinnen op open dagen. En dat is een uitgelezen kans om ze te laten zien welke mogelijkheden de sector Bouwen, Wonen en Interieur (nog meer!) biedt.

Brochure 3e en 4e jaars. Het Platform heeft een nieuwe brochure in voorbereiding over het vmbo en het derde en vierde jaar Bouwtechniek. In het eerste deel van de brochure wordt een overzicht gegeven van het vmbo en de doorstroom. Het tweede deel is geheel gewijd aan het derde en vierde jaar in de afdeling Bouwen, Wonen en Interieur. Deze brochure leent zich uitstekend om uit te delen op open dagen. Vanaf ongeveer half oktober beschikbaar onder de bestelbutton in de linkerkolom.