nieuws

Bouw een ideaal examen Bouwtechniek

16 juli 2010

LD 2010 workshoptipi 450pxHet was perfect weer om aan het strand te vertoeven. Dat deden we dan ook, tijdens de twee workshops die Cito gaf op de landelijke dag op 2 juni 2010. Maar dan wel in een grote tipi, met in totaal zo’n 50 docenten Bouwtechniek. Een impressie van de Cito-workshop tijdens de landelijke dag op 2 juni 2010 (tekst: Cito).

Het doel van deze workshop was om de examens vmbo-Bouwtechniek te evalueren en te kijken wat docenten goed bevalt en ook wat er beter of anders zou kunnen in de komende jaren. Dat deden we onder het motto “niet mopperen, maar opperen” (met dank aan Wim Verhoog!). Dus niet roepen wat er niet goed is, maar aangeven wat al goed is en hoe het nog beter kan.

LD 2010 Cito 2De workshop startte met een korte uitleg over de manier waarop de centrale examens voor het vmbo tot stand komen. Cito is de ‘bouwer’, het College voor Examens (CvE) de opdrachtgever. Het is belangrijk deze verschillende rollen en de daarbij horende verantwoordelijkheden te kennen. Bijvoorbeeld: het Ministerie van OC&W bepaalt de regels voor de opzet, de eindtermen en de afname van de examens. Het CvE ziet er op toe dat Cito zich aan deze regels houdt. Dat betekent dat Cito niet alle wensen en verbeterpunten vanuit de scholen kan overnemen. Voor sommige wensen zullen we, het liefst vanuit het platform, bij het Ministerie moeten aankloppen. Download hier de presentatie van het Cito

LD 2010 Cito 1Na de uitleg schreven de deelnemers op een post-it memo hun wensen voor een goed examen. Deze kunnen dienen als ‘bouwstenen’ voor de examens voor de komende jaren. Voor elke vmbo-richting binnen Bouwtechniek (Bouwbreed, Fijnhout, Metselen, Schilderen, Timmeren) ontstond er zo een lijst aan goede bouwstenen.Wat waren deze bouwstenen, deze wensen vanuit de scholen? Een korte impressie: “prima examens, houden zo” (metselen)”, “praktijkdeel kost veel voorbereiding en materiaal” (metselen), “meer punten voor het praktische gedeelte” (timmeren), “navigatievenster bij tekeninglezen buiten de tekening laten” (timmeren), ”maak er een ‘echt’ bouwbreed-examen van, dus ook met metselen en schilderen” (bouwbreed), “altijd een leuk werkstuk waar ze thuis mee aan kunnen komen” (fijnhout), “het werkstuk BB qua tijdsduur meer in verhouding met de rest van het examen maken” (fijnhout).

Het was voor Cito erg plezierig en leerzaam om de ervaringen te horen van de docenten. Waar mogelijk, doen we ons uiterste best deze tips mee te nemen in de nieuwe examens. De examens voor 2011 zijn zojuist weer vastgesteld, dus de eerste resultaten van deze middag zien we waarschijnlijk in de examens van 2012 . . .