nieuws

Reacties op het regeerakkoord

14 oktober 2010

Geld 2Verschillende organisaties in het onderwijs hebben op het regeerakkoord gereageerd. Elders op deze site staat een uitgebreide reactie van de PO-raad / VO-raad. Een samenvatting van de reacties van de andere belangrijkste partijen.

AOb - Algemene Onderwijsbond

Volgens de AOb lijkt dat schraalhans keukenmeester wordt in een restaurant dat gaat voor een Michelin ster. Het kabinet investeert niet in onderwijs en bezuinigt op leraren. Het budget voor zorgleerlingen wordt bevroren én er wordt 300 miljoen extra bezuinigd. Dat leidt ertoe dat basis- en middelbare scholen voor minder geld meer zorgleerlingen moeten opvangen. Dat is voor deze leerlingen en hun klasgenoten van invloed op de kwaliteit van hun onderwijs.

CNV Onderwijs

Volgens Michel Rog, voorzitter van CNV Onderwijs heeft het vastleggen van een nullijn een zeer negatief effect op de positie van het onderwijspersoneel.

LAKS – Landelijk Aktie Komitee Scholieren

Het LAKS is teleurgesteld in het nieuwe kabinet. Wat betreft voortgezet onderwijs heeft men mooie ambities, maar concreet wordt er tientallen miljoenen bezuinigd en de keuzemogelijkheden voor scholieren beperkt.

VOS/ABB

Volgens de VOS/ABB is de ambitie van kwalitatief hoogwaardig onderwijs niet te rijmen met een aangekondigde bezuiniging op het toch al krappe budget voor de invoering van Passend onderwijs. Leerlingen met specifieke zorgbehoeften zullen hiervan de dupe worden. Bovendien zullen duizenden arbeidsplaatsen verloren gaan.